Ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας όπου σήμερα στις 12:16 το μεσημέρι «χτύπησε» ο σεισμός των 6 Ρίχτερ.
Ο τελευταίος μετασεισμός είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκε 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5 ρίχτερ 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος πάλι 10 χιλιόμετρα.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Όπως ενημερώνουν οι σεισμολόγοι αναμένονται και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί.
Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ
Την ίδια ώρα, με πολλή προσοχή μελετούν οι σεισμολόγοι την ακολουθία μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.
Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι γνωστή για τη δραστηριότητά της και η δόνηση των 6 Ρίχτερ δεν προκάλεσε έκπληξη. «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.
Σημειώνεται ότι ο ισχυρός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές πόλεις, όπως τα Τρίκαλα και η Κοζάνη. Παρά ταύτα, ήταν αρκετός για να προκληθούν φθορές και κατολισθήσεις, καθώς και καταρρεύσεις κτισμάτων -σε μια από τις περιπτώσεις εγκλωβίστηκε ένας ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε ασφαλής. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι ζημιές στο Μεσοχώρι.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού κατέρρευσε τοιχοποιία σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το σχολείο δεν λειτουργούσε και δεν υπήρχαν μέσα μαθητές.
Τι «βλέπει» το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, υποστήριξε σε δηλώσεις του που μετέδωσε η ΕΡΤ ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα. Είχαμε τηλεφωνήματα από Πρέβεζα, Κιάτο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμη περιοχές. Πέρα από την ανησυχία προκάλεσε και βλάβες λόγω εγγύτητας στα αστικά κέντρα της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Λάρισας και των Τρικάλων».
Ο κ. Καραστάθης είπε ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι «ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου» και πως μετά τη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ. Παρότι, όπως είπε, η ακολουθία δείχνει να είναι φυσιολογική για τις πρώτες ώρες «φυσικά θέλει παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για την ώρα».
Τα στοιχεία για το δυναμικό των συγκεκριμένων περιοχών, εξήγησε, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ζώνη δεν έχει δώσει κατά πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. «Ομως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η επικινδυνότητα που έχει ένας μετασεισμός, όταν μιλάμε για σεισμό αυτής της κλίμακας. Οι μετασεισμοί έχουν μέγεθος αρκετό να προκαλέσουν ανησυχία και κάποιοι από αυτούς και βλάβες. Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν αν έχουν πληγεί οι κατασκευές τους, θα έρθουν και μηχανικοί να κάνουν αυτοψίες» τόνισε καταλήγοντας.
Λέκκας: Να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε στο iefimerida.gr ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος και προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μια πρώτη ανάγνωση της μετασεισμικής ακολουθίας δείχνει ότι μπορεί το φαινόμενο να οδηγείται σε εκτόνωση. Παρά ταύτα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί, πιθανώς και μεγάλοι.
Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγάλος μετασεισμός
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο σεισμός θέλει προσοχή «γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία». Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παλαιότερα κτίρια, ιδίως αν έχουν εμφανίσει πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες». Ο έμπειρος σεισμολόγος τόνισε ότι τα σπίτια που έχουν εμφανίσει βλάβες δεν πρέπει να κατοικηθούν «τουλάχιστον για μια εβδομάδα» καθώς «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταρρεύσει με πιθανό μετασεισμό».
Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»
Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Ελικόπτερο και drones πάνω από την περιοχή
Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.