Για τα ανησυχητικά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που παρατηρούνται στο εξωτερικό μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ -κατά την οποία αποκάλυψε ότι πιθανότατα θα παραμείνει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους-, ο υπουργός τόνισε για την ηπατίτιδα ότι «αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε έναν ιδιαίτερο τύπο του ιού, που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί με τις γνωστές ηπατίτιδες που υπάρχουν και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη εικόνα που έχουμε από τις άλλες χώρες, κατά βάση τα περιστατικά δεν είναι σοβαρά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σοβαρές περιπτώσεις και σε έναν μικρό αριθμό έχει χρειαστεί να γίνει και μεταμόσχευση».
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι «έχουμε ενημερώσει τις επιστημονικές ενώσεις και όλα τα νοσοκομεία και μάλιστα έχουμε ζητήσει να μας γνωστοποιηθούν και τα περιστατικά ηπατίτιδας που είχαμε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα». Σε εκείνο το σημείο ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι πλήρως προετοιμασμένη να διαχειριστεί σοβαρά περιστατικά, αν και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να συζητάμε για αυτό αφού και παγκοσμίως είναι πάρα πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Ωστόσο, έχουμε συμβάσεις με δύο εξειδικευμένα κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε μικρά παιδιά. Είμαστε πανέτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο και για αυτόν το λόγο θέλω να ξέρουν οι γονείς -όλοι όσοι έχουμε παιδιά, και εγώ έχω παιδιά κάτω των 16 ετών-, να ξέρουμε ότι παρακολουθούμε πλήρως όλες τις αναφορές που γίνονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».
Τι θα γίνει με τις μάσκες
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «το βασικό πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων έχει ανακοινωθεί, το έχουμε παρουσιάσει. Κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με ειδικά πρωτόκολλα και με διαδικασίες σχετικά με την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους, αυτά θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και θα έχουμε την εισήγηση. Από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Αυγούστου αναστέλλεται μια σειρά μέτρων, όπως η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης και τα μετρικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στους χώρους».
Σε εκείνο το σημείο, ο υπουργός ανέφερε ότι «μπορεί ενδεχομένως να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι για τον Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο. Θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα. Ως προς το κομμάτι της μάσκας δεν διαταράσσεται ούτε η κοινωνική ούτε η οικονομική ζωή. Η μάσκα είναι ένα προστατευτικό μέτρο».
Σε αναμονή της εισήγησης του ECDC για την πορεία των εμβολιασμών
Ο κ. Πλεύρης συνέχισε λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει εφησυχασμός. Ακόμα και με τη μετάλλαξη που έχουμε τώρα, όταν θα μπούμε πάλι σε φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, θα υπάρξει μία λογική έξαρση, η οποία θα είναι στα επίπεδα της βαριάς γρίπης που είχαμε παλιότερα. Δεν έχουμε τελειώσει, γι' αυτό δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή».
Για τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η Ελλάδα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα και τις εισηγήσεις από το ECDC για να δούμε πώς θα πάμε στον εμβολιασμό από εδώ και πέρα.
«Αυτό είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα. Πολιτικά, όλοι θα θέλαμε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε το εμβόλιο Covid να είναι όπως το εμβόλιο της επιδημικής γρίπης και να μη χρειάζεται να καλούμε τον πληθυσμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα να εμβολιάζεται. […] Αυτό όμως είναι ένα επιστημονικό θέμα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι εταιρείες, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είμαστε έτοιμοι να πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση ή αν θα χρειαστεί επιπρόσθετη δόση μέχρι να μπορέσουν οι εταιρείες να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο σενάριο», τόνισε καταλήγοντας.