Νέο εργαλείο: Χάρτης με πληθυσμούς ηλικιωμένων στη μάχη κατά του ιού του Δυτικού Νείλου - iefimerida.gr

Νέο εργαλείο: Χάρτης με πληθυσμούς ηλικιωμένων στη μάχη κατά του ιού του Δυτικού Νείλου

Ιός του Δυτικού Νείλου
Ιός του Δυτικού Νείλου / Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα νέο εργαλείο στη μάχη κατά του ιού του Δυτικού Νείλου έθεσε σε λειτουργία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της καταπολέμησης των κουνουπιών και εκτελεί αντίστοιχα έργα στο σύνολο της χώρας.

Με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έχουν εντοπίσει τις περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ηλικιωμένων κατοίκων, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνονται σε αυτές τις περιοχές πιο εντατικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με δεδομένο ότι οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στη μετάδοση του ιού. Υπάρχουν χωριά στα οποία κατοικούν πάρα πολλοί παππούδες και γιαγιάδες ενώ υπάρχουν ακόμη και οικοδομικά τετράγωνα στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες πόλεις που έχουν μεγάλες αναλογίες ηλικιωμένων κατοίκων στον γενικό πληθυσμό. Γνωρίζοντας τις περιοχές αυτές αλλά και τις βασικότερες εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών που είναι τα φρεάτια στις πόλεις και οι βόθροι στα χωριά, πραγματοποιούμε αντίστοιχα στοχευμένους ψεκασμούς στα φρεάτια των αστικών περιοχών και στους βόθρους των χωριών με μεγάλους πληθυσμούς ηλικιωμένων»,εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» Σπύρος Μουρελάτος.

Παράλληλα γίνονται ψεκασμοί και σε ευαίσθητες υγειονομικά δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας και τα νοσοκομεία.

Παράγοντες μετάδοσης του ιού σε Covid-19 και ιό του Δυτικού Νείλου

Επιχειρώντας έναν παραλληλισμό με τον κορωνοϊό, ο κ. Μουρελάτος, σχολιάζει ότι στην περίπτωση της Covid -19 ο κρίσιμος παράγοντας για τη μετάδοση του ιού είναι η κινητικότητα των ανθρώπων ενώ στην περίπτωση του Δυτικού Νείλου η κινητικότητα των πουλιών και των πτηνών, αποδημητικών και ενδημικών. «Καθώς είναι αδύνατον να εμποδίσουμε τις μετακινήσεις των πτηνών ή να τους… ζητήσουμε να μην μεταβούν σε μια περιοχή, εκείνο που είναι εφικτό είναι ο έλεγχος της μετάδοσης του ιού στους διαβιβαστές του, τα κουνούπια. Εκεί εστιάζονται οι προσπάθειές μας» προσθέτει.

Οι προβλέψεις υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου βασίζονται, συνεπώς, στην παρουσία ηλικιωμένου πληθυσμού και την ύπαρξη αντίστοιχα εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε συνδυασμό και με ένα σύνολο κρίσιμων περιβαλλοντικών, εντομολογικών και επιδημιολογικών δεδομένων μετά από μια δεκαετία παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτος σε ποσοστό ηλικιωμένων στο πολεοδομικό συγκρότημα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

«Από τους 800.000 κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι 180.000 είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνω των 70 ετών, και το ποσοστό τους επί του γενικού πληθυσμού είναι 22%. Όσο η πυκνότητα του ηλικιωμένου πληθυσμού αυξάνεται, παράλληλα και με τον αριθμό των φρεατίων όπου αναπαράγονται τα κουνούπια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου» σημειώνει ο κ. Μουρελάτος. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλικιωμένων εμφανίζονται στον κεντρικό Δήμο με 27,20% και με 8.893 φρεάτια και ακολουθούν οι Δήμοι Νεάπολης Συκεών με 26% και 1.068 φρεάτια, Αμπελοκήπων - Μενεμένης με 24,4% και 1.225 φρεάτια, Καλαμαριάς με 23,3% και 2.967 φρεάτια και Παύλου Μελά με 19% και 2.797 φρεάτια.

Εκτός Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά ηλικιωμένων, από 51 ως 60% εμφανίζουν σαράντα οικισμοί στο Κιλκίς και ακόμη μεγαλύτερα -άνω του 60%- 18 οικισμοί, του Κιλκίς και των Σερρών. Στην κορυφή της λίστας των οικισμών με τους περισσότερους ηλικιωμένους βρίσκονται οι Κάτω Απόστολοι Κιλκίς και το Αδελφικό Σερρών.

Πολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή Mosquito Vision

Στο μεταξύ ως πολύ θετικά εκτιμώνται, μέχρι στιγμής, τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία της εφαρμογής Mosquito Vision για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών σε συγκεκριμένες περιοχές. Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη δωρεάν, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διακρατικού ερευνητικού έργου Ελλάδας - Γερμανίας, σε συνεργασία της εταιρείας Οικοανάπτυξη με τον Τομέα Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρόβλεψη της όχλησης είναι πενθήμερη και ανανεώνεται καθημερινά με τη χρήση αλγορίθμων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ενώ τα μοντέλα τροφοδοτούνται καθημερινά με εντομολογικά, περιβαλλοντικά και μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέγονται σε πανελλαδική κλίμακα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται στο χάρτη η πρόβλεψη της όχλησης για περισσότερους από χίλιους οικισμούς, χωριά και πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός όμως από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία και στην Κρήτη για περίπου 800 οικισμούς ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει και στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών

«Από τις αρχές Ιουλίου, ημερομηνία πρώτης έκδοσης της εφαρμογής, ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται συνεχώς» αναφέρει ο κ. Μουρελάτος που τη χαρακτηρίζει πρωτοποριακή, καθώς δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη εφαρμογή ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι οι προβλέψεις της επιβεβαιώνονται από το δίκτυο των αξιολογητών - κατοίκων από πενήντα και πλέον περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που κάθε εβδομάδα αξιολογούν την ακρίβεια της πρόβλεψης. «Υπάρχουν πέντε επίπεδα όχλησης ανάλογα με τον αριθμό των επιθέσεων από κουνούπια ανά ώρα: μηδενική, μικρή, μέτρια, αυξημένη και έντονη. Δεν είχαμε ποτέ μέχρι στιγμής απόκλιση μεγαλύτερη του ενός επιπέδου» προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ