Την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο ΕΟΔΥ.
Η εβδομαδιαία αυτή έκθεση σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2022.
Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).
Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.
Στη Θεσσαλονίη τα 11 από τα 13 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου
Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 26/07/2022 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 13 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 12 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 - 80 ετών).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Από τα 13 κρούσματα που έχουν καταγραφεί συνολικά, τα 11 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ενώ ένα βρέθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Οδηγίες προφύλαξης από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο ΕΟΔΥ συστήνει -εκ νέου- να λαμβάνετε με συνέπεια μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, ως μέτρου προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Κατά την τρέχουσα περίοδο 2022, έως τις 26/07/2022, έχουν διαγνωσθεί συνολικά 13 περιστατικά λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 έχουν εκτεθεί σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (σε αστικές, περι-αστικές και αγροτικές περιοχές), το ένα σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ένα είναι υπό διερεύνηση. Κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης, καταγράφηκε σχετικά νωρίς η κυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών (και σε αστικό ιστό, στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης). Επιπλέον, έχει καταγραφεί η κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και νότια Ελλάδα.
Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που επικαιροποιείται κάθε Τρίτη. Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί περιστατικά της νόσου, αλλά και γενικότερα, σε όλη την επικράτεια. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.