Θεοδωρικάκος: Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι εύκολη, άμεση και φθηνή, δεν είναι όμως ακίνδυνη - iefimerida.gr

Θεοδωρικάκος: Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι εύκολη, άμεση και φθηνή, δεν είναι όμως ακίνδυνη

Τάκης Θεοδωρικάκος διαδίκτυο ίντερνετ πρόσβαση
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην ημερίδα του CSI Institute / Ελληνική Αστυνομία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», για τους κινδύνους και τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Άνω Γλυφάδα διοργανώθηκε ημερίδα για τους κινδύνους και τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο την οποία διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια CSI Institute υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ημερίδα για τους κινδύνους του διαδικτύου μίλησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο τίτλος της ημερίδας ήταν: «Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο: Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας». Ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σ’ όλη χώρα και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και Πρόεδρος του Ινστιτούτου CSI, καθώς και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου CSI, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ιδρύτρια Traumahelp, κα Καλλιόπη Ιωάννου παρουσίασαν τρόπους για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Αναλυτικά η ομιλία του Τάκη Θεοδωρικάκου

Η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη: «Η ηλεκτρονική επανάσταση έχει αλλάξει εκ βάθρων το περιβάλλον που ζούμε και τον τρόπο που ενεργούμε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Τα επιτεύγματα της ψηφιακής εποχής -αδιανόητα ακόμα και μερικά χρόνια πριν- έχουν αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, που εργαζόμαστε, που φοιτούμε, που συναλλασσόμαστε επαγγελματικά, που προσεγγίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις.

Δεν πρέπει βέβαια να λησμονούμε ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι πάρα ένα εργαλείο. Και το εργαλείο έχει την αξία που του δίνει ο χρήστης. Όπως με ένα απλό μαχαίρι μπορεί κανείς να κόψει ένα φρούτο αλλά και να δολοφονήσει, έτσι και με τα ψηφιακά μέσα μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο καλό αλλά και να επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί λοιπόν με την ψηφιακή επανάσταση και όλες τις ευκολίες και ανέσεις που αυτή έχει φέρει, έχουν δυστυχώς αναπτυχθεί και οι παρελκόμενες μορφές εγκληματικότητας. Απολύτως λογικό και αναμενόμενο, καθώς το έγκλημα είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Κάθε πεδίο νέας ανθρώπινης παρέμβασης και δράσης, είναι ταυτοχρόνως πεδίο εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς.

Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι εύκολη, άμεση και φθηνή. Δεν είναι όμως ακίνδυνη και όσοι πιστεύουν το αντίθετο, δεν κατανοούν το ρίσκο και τις βλάβες που η απρόσεκτη χρήση του μπορούν να προκαλέσουν.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορεί να κάνει η κοινωνία αλλά και η συντεταγμένη πολιτεία για να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα μέλη της και κυρίως τα παιδιά μας, από τους κίνδυνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο.

Ό,τι κάνει και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που επιθυμεί να ελέγξει. To Κράτος θεσπίζει νόμους και αστυνομεύει την εφαρμογή τους. Η κοινωνία διαπαιδαγωγεί και δημιουργεί συνήθειες και νοοτροπίες. Και οι γονείς συμβουλεύουν και παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή γιατί οι κίνδυνοι είναι συνεχείς και μόνιμοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρωτοπόρος και –ουσιαστικά- ιδρυτής της οποίας είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης, παραμένει αρωγός της κοινωνίας σε αυτή την αέναη άμυνα απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Δημιουργήθηκε κάτω από αντίξοες για την εποχή συνθήκες, σε ένα γραφείο με τρεις ανθρώπους. Από τότε, η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαθέτει πλέον υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό, εξοπλισμό, εξαιρετικές γνώσεις και σημαντικότατη πείρα.

Από τα στελέχη αυτά αντλούμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε όλες τις απαραίτητες κρατικές ενέργειες αλλά και για να καταλήξουμε στην αναγκαία νομοθεσία. Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι ο νομοθετικός έλεγχος του διαδικτύου είναι εξ ορισμού δυσχερής και λόγω αυτού καμιά χώρα δεν έχει καταφέρει να τον εφαρμόσει απόλυτα. Γι αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι ένας τομέας όπου οι διεθνείς συνεργασίες είναι απαραίτητες.

Σας διαβεβαιώ ότι η Ελληνική Αστυνομία, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και η ελληνική κυβέρνηση εν γένει, θα πράξουν το καθήκον τους εις το ακέραιο. Από όλα όμως τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας, το πιο αποτελεσματικό το κρατάτε εσείς! Και δεν είναι άλλο από την επαγρύπνησή σας. Την επαγρύπνηση και την απόλυτη προσοχή στα παιδιά σας. Διότι αυτά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια διαδικτυακή απάτη μπορεί να εξιχνιαστεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να καλύψουν πιθανές ζημιές και οι τράπεζες μπορούν να δώσουν λύσεις όταν για παράδειγμα υποκλαπούν στοιχεία των πιστωτικών μας καρτών.

Μια γυμνή φωτογραφία όμως που θα σταλεί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα μια σχολικής τάξης μπορεί να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε μια παιδική ψυχή. Συκοφαντίες και κατηγορίες που «διανθίζουν» τους τοίχους του Facebook , δεν θα ξεχαστούν εύκολα. Εκεί, δεν υπάρχει άμυνα. Υπάρχει μόνο πρόληψη!

Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχουμε διαπιστώσει πως από τότε που τα κινητά και τα tablets , έχουν μπει στη ζωή μας, τα παιδιά σπανίως ζητούν άλλα δώρα. Δυστυχώς τα βιβλία και τα παιχνίδια έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι όσο ένα παιδί κοιτά μια οθόνη, στο σπίτι επικρατεί ησυχία. Και αυτό είναι βολικό. Αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και μοιραίο.

Γι αυτό λέω το εξής και το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία: Ας μην «παρκάρουμε» τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα στο έλεος άθλιων παιδεραστών ή κατάπτυστων υποκειμένων, που για πολλούς λόγους, δεν θα διστάσουν να εξευτελίσουν όσα παιδιά παρασυρθούν σε μια στιγμή αδυναμίας ή λόγω ελλιπούς κρίσης. Η σωστή κρίση θα ριζώσει στο μυαλό τους και μόνο αν εμείς οι γονείς, βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα τους, εξηγώντας τους κινδύνους, χωρίς ντροπές και μισόλογα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σημερινή ημερίδα είναι μια αφορμή να ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος ενημέρωσης σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα κατά των παιδιών μας. Διότι, ας μη γελιόμαστε, το cyber bullying , η διακίνηση πορνογραφικού υλικού, η προτροπή σε άσεμνες πράξεις, η δημόσια διαπόμπευση και συκοφαντία, όλα αυτά είναι σοβαρά εγκλήματα.

Η πρόληψη και η πρόνοια των γονέων όμως μπορούν να τα πατάξουν σε μεγάλο βαθμό. Γι αυτό ακριβώς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προετοιμάζει μια εκστρατεία ενημέρωσης, που θα παρέχει το έναυσμα αλλά και τις γνώσεις σε κάθε γονέα, για να κάνει αυτό που επιβάλλεται. Θα είμαστε και γι αυτό το σκοπό, δίπλα στην ελληνική οικογένεια, δίπλα στα παιδιά, δίπλα στον πολίτη!».

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση που συμμετείχε ο Τάκης Θεοδωρικάκος:

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε σε ημερίδα του CSI Institute / Ελληνική Αστυνομία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε σε ημερίδα του CSI Institute / Ελληνική Αστυνομία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε σε ημερίδα του CSI Institute / Ελληνική Αστυνομία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε σε ημερίδα του CSI Institute / Ελληνική Αστυνομία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε σε ημερίδα του CSI Institute / Ελληνική Αστυνομία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε σε ημερίδα του CSI Institute / Ελληνική Αστυνομία
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ