Στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον παρατηρούμε ταχύτατες αλλαγές σε όλους τους τομείς, ενώ και οι απαιτούμενες δεξιότητες των εργαζομένων μετασχηματίζονται.
Πόσο μας επηρεάζει επαγγελματικά η ανάγκη για ψηφιοποίηση; Τα αυτοματοποιημένα συστήματα και οι AI προοπτικές αποτελούν εφαλτήριο για μια νέα, πιο ευέλικτη εποχή; Και πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί η maximum απόδοση με συνδυαστική σκέψη, δημιουργικότητα και συνεργασία; Αρκούν μόνο αυτά για τον μέλλον της απασχολησιμότητας ή θα προκύψουν επιπλέον εκπαιδευτικές ανάγκες; Σε αυτά και άλλα σημαντικά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το έργο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ μέσα από τη χαρτογράφηση 25 επαγγελμάτων (μεταξύ των οποίων: χειριστές γερανών, διοργανωτές συνεδρίων, τεχνικοί μηχανολόγοι μηχανικοί, υπάλληλοι εστίασης, δημοσιογράφοι) και την εκπόνηση μιας σημαντικής έρευνας με τίτλο «Εξειδικευμένες συστημικές παρεμβάσεις αποτύπωσης, παρακολούθησης και ανάλυσης των εξελίξεων σε κλάδους, επαγγέλματα, ειδικότητες και δεξιότητες».
Γιατί η αναβάθμιση δεξιοτήτων δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη των εργαζομένων
Σε μία καλά δομημένη προσπάθεια να ενδυναμώσει ψυχολογικά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας απέναντι στις διακυμάνσεις της αγοράς εργασίας κατόπιν των αλεπάλληλων κυμάτων οικονομικής κρίσης, τo ΙΝΕ ΓΣΕΕ εστιάζει στον σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και στην ποιοτική αναβάθμιση της Εργασίας. Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας, δήλωσε σχετικά: «Μέσα από τις νέες δράσεις του προωθεί καινοτόμες πρακτικές στην προσπάθειά του να χτίσει το οικοσύστημα για την αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτείας και τη σταθεροποίηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μετασχηματισμού. Στόχος πάντα η ευημερία των εργαζομένων και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου».
Για την εκπόνηση των μελετών του Ινστιτούτου αξιοποιήθηκαν δευτερογενείς πηγές, μαζί με πρωτογενή δεδομένα (εξαγωγής ευρύτερων συμπερασμάτων για κάθε επάγγελμα) που αντλήθηκαν από τη χρήση ποσοτικών και ποιοτικών αναλυτικών εργαλείων, όπως των ερωτηματολογίων κλειστού τύπου. Επίσης, οργανώθηκαν ομάδες εστίασης (focus groups) και συνεντεύξεις εις βάθος, σε συνεργασία με τις εταιρείες Metron Analysis, Alco και Prorata. Στις ομάδες εστίασης συμμετείχαν εργαζόμενοι. Στις συνεντεύξεις, κυρίως εργοδότες και προϊστάμενοι τμημάτων διαχείρισης εργατικού δυναμικού.
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει τρία Υποέργα με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την επέκταση της κατάρτισης και τη δια βίου μαθηση, καθώς και τον εμπλουτισμό του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της αγοράς εργασίας.
Οι νέες μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της τελική επεξεργασίας και θα είναι σύντομα διαθέσιμες από εδώ . Υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο Υποέργου 2 «Δράσεις διάγνωσης, παρακολούθησης και ανάλυσης εξελίξεων και μεταβολών δεξιοτήτων επαγγελμάτων/ ειδικοτήτων – Β Κύκλος» της Πράξης «Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εργασίας, των επαγγελμάτων και τη συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών του παραγωγικού περιβάλλοντος» με κωδικό ΟΠΣ 5043320, η οποία υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία».
Επιστημονική τεκμηρίωση & πρακτική
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ από το 1990 επικουρεί με επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα και του παρέχει όλα τα εφόδια για βελτίωση και ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και δημιουργία νέων ευκαιριών. Ταυτόχρονα, στηρίζει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ πραγματοποιεί στον κύκλο των επιμορφωτικών εργασιών του σεμινάρια σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προκλήσεις του αύριο κερδίζονται σήμερα με γνώση και κατάρτιση. Η εξειδικευμένη έρευνα φωτίζει όλες τις παραμέτρους και αποκαλύπτει τις αναγκαίες κινήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.