Ημερίδα για τη βιοποικιλότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές του Θερμαϊκού - iefimerida.gr

Ημερίδα για τη βιοποικιλότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές του Θερμαϊκού

Δέλτα Αξίου
Φωτογραφία: axiosdelta
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποικίες μέσα στο Δέλτα Αξιού σε τέσσερα σημεία έχει κάνει ο λαγόγυρος, ένας εδαφόβιος σκίουρος που μπορεί να ανοίξει μέχρι και 10 λαγούμια και αποτελεί κινδυνεύον είδος με μειούμενη τάση πληθυσμών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη για την προστασία των πληθυσμών λαγόγυρου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, που υλοποίησαν η Λήδα Ράμμου, Δρ Βιολόγος και ο καθηγητής ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ Διονύσης Γιουλάτος, και παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μελέτη που διήρκησε 19 μήνες καταγράφηκαν τρεις αποικίες λαγόγυρου σε Καλοχώρι, Ανατολικό και Αξιούπολη σε μεγάλες δημόσιες εκτάσεις εντός Natura 2000 και μία αποικία στη Γέφυρα, σε περιορισμένη ιδιωτική έκταση εκτός προστατευόμενης περιοχής, σε χωράφια σε αγρανάπαυση.

Στις πιέσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο είδος, η κ.Ράμμου κατέγραψε την υψηλή βλάστηση, τα ογκώδη απορρίμματα, τα τροχαία, τις ακατάλληλες γεωργικές πρακτικές, τη θήρευση και την ελλιπή γνώση για το είδος. «Ειδικά για τη θήρευση δεν μιλάμε για τα άγρια ζώα που κυνηγούν τον λαγόγυρο, όπως οι γερακίνες και οι αλεπούδες, αλλά για τα οικόσιτα και ειδικά τις γάτες» εξήγησε.

«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της τακτικής σε ορυζώνες»

Σημειώνεται ότι στην ημερίδα, με τίτλο «Δράσεις για τη διατήρηση και τη διαχείριση της βιοποικιλότητας στις Προστατευόμενες Περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ», παρουσιάστηκαν οι διαχειριστικές δράσεις που υλοποιήθηκαν το διάστημα από το 2021 ως το 2023 και αφορούν σε 22 έργα. Ανάμεσά τους και η μελέτη για την προστασία της πίνας (Pinnanobilis), απειλούμενου ενδημικού είδους της Μεσογείου, όπου ο καθηγητής Δρόσος Κουτσούμπας από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου επανέλαβε ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία ζωντανή πίνα σε περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου και της Χαλκιδικής κατά την έρευνα των επιστημόνων για τη διάσωση του είδους, που είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης εξαιτίας προσβολής από παθογόνους οργανισμούς.

Τα αποτελέσματα ερευνών και δράσης για σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας σε περιοχές ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονία παρουσίασε η Εύα Κατράνα, βιολόγος, MSc Περιβαλλοντικής βιολογίας τονίζοντας ότι σε μη συμβατικές καλλιέργειες ρυζιού -δηλαδή βιολογικές- εντοπίστηκε μεγαλύτερη παρουσία ορνιθοπανίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της τακτικής σε ορυζώνες και να αποτυπώνεται ο τρόπος καλλιέργειας ρυζιού προκειμένου να υπάρχει σύγκλιση βιοποικιλότητας και αγροτικού προϊόντος» τόνισε η κ.Κατράνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θερμαικός βιοποικιλότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ