Επίσημη θέση για το νέο Ποινικό Κώδικα και τη διάταξη βλασφημίας πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Αναλυτικότερα, σε δήλωση αναφορικά με την επαναφορά των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, τονίζει μεταξύ άλλων ότι αυτή «αποσκοπεί στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της "δικαιωματιστικής" λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό».
Αναλυτικά, η δήλωσή του:
«Η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας. Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της "δικαιωματιστικής" λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό. Πάνω απ' όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».
Αποσύρεται η διάταξη μετά τις αντιδράσεις
Την ίδια ώρα ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πίσω αναφορικά με τη διάταξη περί βλασφημίας στον Ποινικό Κώδικα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της εν λόγω διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις. Σημείωσε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε. Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.