Ενώ η φωτιά καίει όλο και μεγαλύτερη δασική έκταση στην Εύβοια, με τις φλόγες να απειλούν την Αγία Άννα, ο απεσταλμένος του iefimerida.gr/Ocean, Κώστας Καντούνης, καταγράφει την εικόνα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στο χωριό Ροβιές.
Από την είσοδο του χωριού, το οποίο μαζί με τα Χρόνια παραδόθηκαν ήδη από εχθές στις φλόγες στην Εύβοια, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σπίτια και αυτοκίνητα καμένα, ατελείωτες εκτάσεις δάσους στάχτη και μια αίσθηση έρημης πόλης.
Σύμφωνα με τον Κώστα Καντούνη δεν υπάρχει πλέον κανείς στο χωριό της Εύβοιας, από όπου πέρασε η φωτιά, ενώ μια ημέρα μετά η ατμόσφαιρα από τις αναθυμιάσεις και τους καπνούς μοιάζει αποπνικτική. Δεν αναπνέεις στο σημείο.
Περνώντας το χωριό, στον ορίζοντα είναι εμφανές ένα από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζει να καίει παρθένο δάσος στην Εύβοια. Να εκκενώσουν τις περιοχές Αγία Άννα και Αχλάδι κάλεσαν νωρίτερα τους κατοίκους οι τοπικές αρχές.
Εκκλήσεις για εκκένωση σε Αγία Άννα και Αχλάδι
Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.
Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.
Στην Αγία Άννα και τα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι πήραν το μήνυμα πριν μία ώρα περίπου που τους πληροφορούσε ότι πρέπει να εκκενώσουν τα χωριά τους. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να δουν ποια θα είναι η πορεία του ανέμου ενώ η φωτιά βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χωριό τους.
Οι παραθεριστές στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Άννας, μετά το μήνυμα που πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα αρχίζουν να αποχωρούν και ορισμένοι από αυτούς αποχωρούν ακόμη και από την θάλασσα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη της φωτιάς για να πάρουν τις αποφάσεις τους καθώς η απόσταση της παραλιακής ζώνης από το μέτωπό της φωτιάς είναι περίπου στα 4 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:
«Για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού, εκμισθώνει:
- Λεωφορεία, τα οποία ήδη μεταβαίνουν στις περιοχές.
- Ξενοδοχεία και άλλους κατάλληλους χώρους υποδοχής, που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώνονται.
Διαμορφώνονται επίσης στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά- Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων».
«Σώσαμε τα σπίτια μας»
«Καθίσαμε και σώσαμε τα σπίτια μας γιατί αν ακολουθούσαμε τα προγράμματα, θα είχαμε καεί ολοσχερώς, όπως οι Ροβιές», σχολίασε το μεσημέρι στο iefimerida.gr και τον Κώστα Καντούνη, κάτοικος περιοχής από όπου πέρασε η φωτιά, σημειώνοντας πως ο ίδιος μετακινήθηκε για να δει τι γίνεται με την πυρκαγιά.
«Μας έκαψαν, στην κυριολεξία. Μας έκοψαν το μόνο που είχαμε, το οξυγόνο. Δεν έχει τίποτα άλλο», προέταξε στις δηλώσεις του, εκφράζοντας πως χάθηκαν περιουσίες, όπως κτήματα με πολλές ελιές.
«Καίει από τα καλύτερα σημεία. Το 2017 έκαψε 28.000 στρέμματα. Τώρα έχει ήδη κάψει 36.000 μας είπαν. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών», σημείωσαν επίσης κάτοικοι στο iefimerida.gr.
Πώς κινήθηκε η φωτιά στην Εύβοια
Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια.
Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο πονοκέφαλος με τις αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές.