Το iefimerida στη συνάντηση γνωριμίας με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη -«Γιατί με επέλεξε ο Μπάιντεν» - iefimerida.gr

Το iefimerida στη συνάντηση γνωριμίας με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη -«Γιατί με επέλεξε ο Μπάιντεν»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτ Τσούνης
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ
Βασίλης Πούλος

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ έχουν ωριμάσει και πλέον έχει φτάσει η ώρα να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

«Οι δύο χώρες έχουν σφραγίσει τη συνεργασία τους στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας και τώρα θα στραφούν στην οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις. Γνωρίζω τον πρόεδρο Μπάιντεν πάνω από 20 χρόνια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ξέρει την Ελλάδα και τι συμβαίνει εδώ καλύτερα από όλους τους προηγούμενους προέδρους». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στην πρεσβευτική κατοικία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν μια πολύ καλή εβδομάδα για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 11:15, με τον Αμερικανό πρέσβη να φτάνει στην πρεσβευτική κατοικία αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για την υπογραφή των Ρηματικών Διακοινώσεων για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από Ελλάδα και ΗΠΑ, την οποία οι δύο χώρες χαρακτηρίζουν ορόσημο για την ενδυνάμωση των στρατηγικών τους σχέσεων.

Ο κ. Τσούνης μόλις έφτασε δεν έχασε χρόνο, χαμογελαστός και ευδιάθετος χαιρέτησε και συστήθηκε προσωπικά σε κάθε δημοσιογράφο. Έκανε μια μικρή εισαγωγική τοποθέτηση, ξεκινώντας με τη φράση «ήταν μια πολύ πολύ καλή εβδομάδα για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ», αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και στη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε πως η υποδοχή και αποδοχή που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι συμβολικό. Τόνισε, δε, πως πολλές φορές χειροκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Στη συνέχεια χαιρέτισε την άμεση αντίδραση και τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία: «Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα, ήταν από τις πρώτες χώρες που συμφώνησε για τις κυρώσεις, ενώ η Ρωσία είναι ένας σημαντικός πάροχος ενέργειας. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε πως η Ελλάδα βρέθηκε από τους πρώτους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και γι' αυτό ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας να περάσουν στο επόμενο επίπεδο

«Ένας από τους λόγους που ο πρόεδρος Μπάιντεν μου ζήτησε να έρθω ως πρέσβης στην Ελλάδα είναι επειδή οι σχέσεις μας είναι τόσο ισχυρές που πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Γνωρίζω την επιχειρηματικότητα, από εκεί προέρχομαι. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο, ανώτερο επίπεδο μόρφωσης, άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σκληρά και αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι ένα εργασιακό οικοσύστημα, ώστε να ενταχθούν. Αμερικανικές εταιρείες έχουν διαπιστώσει πως στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη και επενδύσεις, καθώς σε αυτό το επίπεδο κινείται πλέον και η κυβέρνηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν θέλετε τη γνώμη μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης, «το brain drain πρέπει να σταματήσει. Κανείς δεν πρέπει πλέον να αφήνει την Ελλάδα για το εξωτερικό. Έφτασε η ώρα να επιστρέψουν και όσοι έφυγαν. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επέλεξαν τη Δημοκρατία».

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Το κρίσιμο κεφάλαιο της ενέργειας ήταν ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της συζήτησης με τον Αμερικανό πρέσβη.

Ο ίδιος έδωσε μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις (π.χ. με την Αίγυπτο) μπορούν να επεκταθούν μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Απαντώντας σε ερώτηση για τον EastΜed, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στους διασυνδετήριους αγωγούς και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι ΗΠΑ εργάζονται για την πραγματοποίηση του έργου των διασυνδετήριων αγωγών. Είναι βιώσιμοι, κοστίζουν λιγότερο και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ενεργώς εμπλεκόμενα».

Το συμβάν με τα τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη τράβηξε τα βλέμματα όλων

Με ευγένεια, αλλά και διπλωματικό ελιγμό, ο κ. Τσούνης απέφυγε να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά. Ερωτηθείς για τις σχεδόν ακραίες αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και για το αν θεωρεί πως θα έχουμε ένα «καυτό» καλοκαίρι, αφού έκανε μία παύση, απάντησε: «Εγώ είμαι υπεύθυνος για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, αυτό θα πρέπει να το απαντήσει κάποιος άλλος». Ακόμα και όταν ερωτήθηκε για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στην Αλεξανδρούπολη, αρκέστηκε να πει πως «το συμβάν τράβηξε τα βλέμματα όλων. Ωστόσο, όλοι οι σύμμαχοι-μέλη του ΝΑΤΟ κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν τις διαφορές τους σε διπλωματικό επίπεδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για εμένα η Ελλάδα είναι όσα έζησα τους καλοκαιρινούς μήνες στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού

Ο Τζορτζ Τσούνης δεν κρύβει τα ελληνικά στοιχεία που έχει στο κομμάτι της επικοινωνίας και αυτό ήταν εμφανές στην πρώτη συνάντηση-γνωριμία με τους Έλληνες δημοσιογράφους. Ουσιαστικά, δεν ακολουθήθηκε κάποιο πρωτόκολλο, ο ίδιος δεν κάθισε μαζί με τους συνεργάτες του, αλλά ανάμεσα στους δημοσιογράφους. Θέλησε να γίνει μια συζήτηση σε απόλυτα φιλικό κλίμα και καθόλου τυπικό.

Αναφερόμενος στο τι σημαίνει γι' αυτόν η Ελλάδα, απάντησε με χαρακτηριστική άνεση: «Για εμένα η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ δύο εβδομάδες στη Μύκονο. Ήταν όλοι οι καλοκαιρινοί μήνες στο χωριό (Πλάτανος Ναυπάκτου) με τον παππού, τη γιαγιά, τους θείους και τις θείες. Είμαι εδώ γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα πάνε στο επόμενο επίπεδο». 

Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο κ. Τσούνης έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας για όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η χώρα άντεξε, η ανεργία μειώθηκε και μειώνεται και άλλο.

«Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και είμαι περήφανος γι' αυτό» είπε, και πρόσθεσε πως και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, καθώς η χώρα έπαψε να αποτελεί μόνο καλοκαιρινό προορισμό. Ήδη πραγματοποιούνται επενδύσεις σε υποδομές και αναμένονται σύντομα και άλλες, ανέφερε. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι φέτος περισσότεροι από 500.000 Αμερικανοί πολίτες θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ