Ίδρυση Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο - iefimerida.gr

Ίδρυση Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο / Φωτογραφία: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε στόχο η επιστημονική κοινότητα να γίνει περισσότερο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ιδρύεται Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο και τις συναφείς διαταραχές στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η Μονάδα είναι επιστέγασμα της συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Κέντρο Αριστείας για την Ιατρική Ακριβείας στη νόσο Αλτσχάιμερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H λειτουργία της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο και τις συναφείς διαταραχές θα στηριχθεί σε τρεις υποδομές συνεργασίας τού Ιονίου Πανεπιστημίου με το Johns Hopkins.

Υποδομή μεγάλων δεδομένων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με το πλαίσιο μεθοδολογίας, θα αναπτυχθεί μια καινοτόμα υποδομή και πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και ανάλυσης κλινικών, εργαστηριακών, ιστολογικών και άλλων τύπων δεδομένων μεγάλου όγκου.

Στόχος αυτής της υποδομής είναι η συνδρομή στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων υγείας στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αλτσχάιμερ, όπως είναι η ανάπτυξη αποδοτικών μοντέλων για την πρόβλεψη της πορείας των ασθενών, καθώς και η εύρεση βιοδεικτών για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και διαχείρισή τους.

Για τις πρώτες αναλύσεις θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα μεγάλου όγκου από το Κέντρο Αριστείας για την Ιατρική Ακριβείας στη νόσο Αλτσχάιμερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποδομή αποθήκευσης και επεξεργασίας απεικονιστικών δεδομένων, μαγνητικής τομογραφίας

Η λειτουργία αυτής της υποδομής θα αποτελέσει μία σημαντική προσθήκη στις έρευνες που πραγματοποιούνται στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης, η οποία θα διευρύνει τις δυνατότητες διάγνωσης και έρευνας σε σχέση με διάφορες παθήσεις και ανωμαλίες, προσφέροντας την προοπτική εξαιρετικά λεπτομερών και αυτοματοποιημένων αναλύσεων.

Αυτή η ικανότητα καθιστά την υποδομή ιδιαίτερα πολύτιμη για τη μελέτη και την κατανόηση περίπλοκων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Όπως προβλέπει η μεθοδολογία, θα συλλεχθούν απεικονιστικά δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας από εξειδικευμένα κέντρα απεικόνισης στην Ελλάδα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν αλγόριθμοι ανάλυσης που έχουν αναπτυχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Υποδομή μοριακής διαγνωστικής με αιματολογικούς βιοδείκτες

Η μοριακή διαγνωστική αποτελεί ένα αναδυόμενο πεδίο της σύγχρονης βιοϊατρικής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανίχνευση νέων βιοδεικτών.

Οι βιοδείκτες είναι βιολογικά μόρια που εμφανίζονται κυρίως στο αίμα, στα κύτταρα ή στους ιστούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προγνωστικούς και διαγνωστικούς σκοπούς, προκειμένου να υποδείξουν την παρουσία ή την πορεία εξέλιξης κάποιας διαταραχής. Επίσης, θεωρούνται υποσχόμενα εργαλεία στην κλινική πράξη, συμβάλλοντας στον καθορισμό προτύπων για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για υποκείμενες διαταραχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω της παρούσας υποδομής, θα μπορεί να πραγματοποιείται αξιόπιστος προσδιορισμός των βιοδεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ σε δείγματα αίματος, ενισχύοντας τις υπάρχουσες στρατηγικές διάγνωσης και αποφεύγοντας παράλληλα άλλες επώδυνες επεμβατικές διαδικασίες λήψης και ανάλυσης βιοδεικτών, όπως η διαδικασία λήψης εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσω οσφυονωτιαίας παρακέντησης.

«Ταξίδι ελπίδας» για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών διαταραχών

Στο πλαίσιο της ίδρυσης της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο και τις συναφείς διαταραχές, πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία το απόγευμα ενημερωτική εκδήλωση, ένα ανοιχτό φόρουμ για την άνοια και τις νευροεκφυλιστικές νόσους με τίτλο «7ο Ταξίδι Ελπίδας - Journey to Hope».

Όσοι έχουν τη φροντίδα και την υποστήριξη ατόμων με άνοια, άνθρωποι που παρουσιάζουν διαταραχές των νοητικών λειτουργιών, επαγγελματίες υγείας και φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διάγνωση και τη θεραπεία της απώλειας μνήμης, να κάνουν ερωτήσεις στους ειδικούς και να λάβουν συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών διαταραχών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως οι: Κωνσταντίνος Λυκέτσος, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, Παναγιώτης Βλάμος, καθηγητής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου, διοικήτρια του Γ.Ν. Κέρκυρας, Θέμης Έξαρχος, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαρία Κούλα, ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας 'Ανοιας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης στα Ιωάννινα, Πάνος Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευαγγελία Μαυροφόρου, νευρολόγος στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, Βασιλική Μαχαιράκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Βάλια Καϊμάκη.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ, το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλτσχάιμερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ