Μικρογραφία της στρατηγικής που έχει το Ιδρυμα Ωνάση για τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, τον αστικό ιστό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου τα Ιωάννινα, ανακοινώνοντας μαζί με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ μια εκτενή συνεργασία.
Με συμβολισμούς, αναφορές στο παρελθόν, και διάθεση για ανοιχτό διάλογο και συν-δημιουργία σε όλους τους τομείς έγινε η συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τη Διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Επελέγη να γίνει την ημέρα που εορτάζεται η επέτειος της Απελευθέρωσης και συνδυάστηκε την έκθεση αφιέρωμα στον Αθανάσιο Ψαλίδα, μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έργα του οποίου διασώζονται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Η έκθεση -που ξεκίνησε πέρσι στην Αθήνα σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – θα παρουσιάζεται ως τις 20 Μαρτίου στο Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.
Προσωπική αριστεία, κοινωνική αλλαγή, κοινότητα
«Τα Ιωάννινα μοιάζουν με μικρογραφία της στρατηγικής που έχει το Ίδρυμα για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τη μεταμόρφωση στον αστικό ιστό. Από τη μια, προωθεί την προσωπική αριστεία και την κοινωνική αλλαγή και, από την άλλη, ενισχύει τους δεσμούς με την κοινότητα και τους ανθρώπους της μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και της κοινωνίας στα Ιωάννινα έχει στηθεί μια γέφυρα αμοιβαίας αλληλεπίδρασης, για την οποία μπορούμε και οι δύο πλευρές να είμαστε περήφανες».
Ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, έκανε ειδική μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, κυρίως στις ανάγκες που υπάρχουν στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά αναφέρθηκε και στις προοπτικές που έχει η πόλη η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο και κέντρο στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια. «Συζητήσαμε για τα προβλήματα του δήμου αλλά και για τις προοπτικές των Ιωαννίνων. Η επίσκεψη και η συνεργασία αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη μας. Τον Ιούνιο θα υλοποιήσουμε ένα πλέγμα δράσεων και θα υπάρξει συνέχεια με συνεργασίες για τον πολιτισμό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.
Ιδρυμα Ωνάση - Ιωάννινα: Μια σχέση με παρελθόν
Οι δεσμοί του Ιδρύματος Ωνάση με την περιοχή των Ιωαννίνων έρχονται από το παρελθόν καθώς έχει χρηματοδοτήσει δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και άλλους και όπως τονίστηκε τώρα οδηγούν στο μέλλον. Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία κατάγεται από τα Γιάννενα, εξέφρασε την χαρά της που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία… Τόλμη έχουμε, ελευθερία έχουμε, την αρετή θα την κατακτήσουμε… Θα δουλέψουμε για την πόλη γιατί ξέρουμε για ποια πόλη μιλάμε. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε πράγματα», ανέφερε.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαδημητρίου τον ερχόμενο Ιούνιο σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και άλλους φορείς θα πραγματοποιηθεί το «Θερινό Σχολείο Ειδικής Αγωγής» το οποίο περιλαμβάνει:
• Εκπαίδευση αστυνομικών για θέματα αυτισμού
• Εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, επίσης για θέματα αυτισμού
• Το εργαστήρι «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» για γονείς και παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και εκπαιδευτικούς/θεραπευτές ψυχικής υγείας
• Το πρόγραμμα «Boarding pass στον αυτισμό», την εκπαίδευση δηλαδή εργαζομένων του αεροδρομίου για θέματα αυτισμού.
Η ξεχωριστή περίπτωση του Αθανάσιου Ψαλίδα
Οι διαδρομές της ζωής του Αθανάσιου Ψαλίδα, η προσωπικότητά του το μεγάλο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο αναδεικνύεται στην έκθεση, μέσα από την αξιοποίηση πρωτογενών πηγών και την επιλογή και παρουσίαση ενός περιορισμένου αριθμού τεκμηρίων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Αμαλία Παππά και Δρ. Κωνσταντίνος Στάικος,
Ο Αθανάσιος Ψαλίδας δεν περιορίστηκε στο εκπαιδευτικό του έργο, αλλά ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα, συγγραφική και εκδοτική, εντάσσοντας την παρουσία του στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της πατρίδας. Ένας άνθρωπος των γραμμάτων και ένα αρχείο που συμπεριλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ριζοσπαστικού ρεύματος του Διαφωτισμού.
Το αρχειακό υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες: Χειρόγραφα από τον Ιδιωτικό Βίο του, από τον Δημόσιο Βίο του από τη Διδασκαλία του καθώς και Εκδόσεις έργων του που βρίσκονται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη– εκδόσεις που ο ίδιος έχει επιμεληθεί– καθώς και ανώνυμα έργα, τα οποία, αποδίδονται σε εκείνον.