Στον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη στην Αμαλιάδα, στον οποίο ήταν παρούσα και η Ειρήνη Μουρτζούκου, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινό», ο κ. Λέων επανέλαβε ότι η ισχαιμία του εγκεφάλου, δηλαδή η έλλειψη οξυγόνου στο συγκεκριμένο όργανο, που σχετίζεται με τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη από την Αμαλιάδα, τον οποίο διερευνά η Αστυνομία, «δεν προκύπτει από παθολογικά αίτια».
«Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ευρήματα. Από τα δύο, το πλέον εκκωφαντικό ήταν αυτό της ισχαιμίας του εγκεφάλου. Δηλαδή υπάρχει ένας κεντρικός λόγος που στέρησε το οξυγόνο από τον εγκέφαλο του παιδιού. Σιγά-σιγά βγαίνουν ευρήματα που καθόλου δεν δικαιολογούν παθολογικά αίτια», σημείωσε.
Όπως υποστήριξε ο κ. Λέων, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος του πατέρα του μικρού Παναγιώτη, «στα βασικά όργανα του παιδιού, εγκέφαλο, πνεύμονες και ήπαρ, υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα έλλειψης οξυγόνου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τα παθολογικά ευρήματα, με ό,τι άλλο υπήρχε ως εύρημα στο σώμα του παιδιού δεν δικαιολογείται η έλλειψη οξυγόνου, άρα ενδογενώς δεν έχουμε αιτία για αυτό».
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε να συσχετίσει τα ευρήματα με τις δηλώσεις της Ειρήνης Μουρτζούκου για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη, ο κ. Λέων είπε: «Από όσα έχει πει, κρατάω σταθερό ότι ποτέ δεν μας είπε ότι το παιδί είχε πυρετό, δεν μας είπε ποτέ κάποιο άλλο παθολογικό σύμπτωμα για το παιδί». «Η αναφορά περί εμετού των τελευταίων ωρών ζωής του Παναγιωτάκη δεν έχει καμία βάση, δεν ισχύει καθόλου, το παιδάκι είχε καταλήξει και στη συνέχεια είχαμε εκροή του περιεχομένου του στομάχου του παιδιού», συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση, δε, αν μπορεί να καταδικαστεί κάποιος με τέτοια ευρήματα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας, ο ιατροδικαστής απάντησε «όταν έχουμε αυτά τα ευρήματα -σας θυμίζω ότι σε παλαιότερη υπόθεση είχαμε λιγότερα ευρήματα- αυτή τη στιγμή τρία όργανα "φωνάζουν" για την αιτία θανάτου. Με βάση αυτά που βλέπω ως δημοσιογραφικές πληροφορίες σε δύο περιγράφεται ξεκάθαρα η απουσία οξυγόνου».
Κατά τον ίδιο, τέλος, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν τις εκθέσεις «είναι βέβαιο ότι έχουν ψάξει το παιδί όπως δεν έχει ψαχτεί ξανά παιδί».