Σε αναίρεση της απόφασης των δικαστών του Βόλου που είχαν αρνηθεί την άδεια στον αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Αίσθηση προκάλεσε η «σπουδή» που επέδειξε η κα Ξένη Δημητρίου, η οποία μάλιστα, κατά πληροφορίες, είχε ζητήσει να μείνουν τα δικαστήρια του Βόλου ανοικτά για να περιμένουν το έγγραφό της, μέχρι αργά το βράδυ.
Η κίνηση της Εισαγγελέως σηματοδοτεί ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για να ανατραπεί η απόφαση των δικαστών που είπαν «όχι» για δεύτερη φορά, στο αίτημα Κουφοντίνα για νέα άδεια καθώς είχαν κρίνει τον Κουφοντίνα αμετανόητο για τα εγκλήματά του και είχαν απορρίψει το αίτημά του με το σκεπτικό ότι είναι επικίνδυνος να κάνει τα ίδια,
Με την απόφαση αυτή, το κράτος δείχνει να υποκύπτει στην εκβιαστική πίεση τόσο του Δ. Κουφοντίνα που παραμένει σε απεργία πείνας, όσο και των αλληλέγγυων αναρχικών ομάδων που το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε σειρά βανδαλισμών (ακόμη και στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, τη Βουκουρεστίου), επεισοδίων και απειλών κατά των δικαστών.
Η αναίρεση θα συζητηθεί σύντομα στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου με άλλη σύνθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν γίνει δεκτή η αναίρεση, δεν θα λάβει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Το σκεπτικό της απόφασης της Εισαγγελέως του Α. Πάγου
Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο σκεπτικό της, υποστηρίζει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για περίπτωση Κουφοντίνα. Και σημειώνει ότι εφόσον δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Ξένη Δημητρίου στο σκεπτικό για την αναίρεση του βουλεύματος για την απόρριψη της άδειας του αρχιτρομοκράτη της 17Ν, επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι τρεις, από το 1993 ως το 2011. Επικαλείται ακόμη, πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.
Επιπλέον, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαΐου, είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση. Ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός το πρωί της Παρασκευής, κατέληξε στη γνώμη ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Οπως ανέφερε στο δικό του σκεπτικό ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.
Παρά ταύτα η κα Δημητρίου προχώρησε στην απόφαση για αναίρεση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου Βόλου.
Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας του Α. Πάγου είχε ζητήσει την απόφαση απόρριψης του αιτήματος του αιτήματος Κουφοντίνα για να την μελετήσει, προκαλώντας ερωτηματικά και αντιδράσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χαρακτηρίσει από του βήματος της Βουλής, «τουλάχιστον άστοχη» την παρέμβαση της κυρίας Ξένης Δημητρίου.