Η Θεσσαλονίκη τιμά σήμερα τα 101 χρόνια από τη ν Γενοκτονία των Ποντίων.
Σε κλίμα συγκίνησης αποδόθηκαν τιμές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στη Θεσσαλονίκη, για τις 353.000 ψυχές που βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πριν από 101 χρόνια.
Στεφάνια στο μνημείο Ποντίων στη Θεσσαλονίκη
Νωρίς το πρωί της στο μνημείο που είναι αφιερωμένο σε εκείνους που σκοτώθηκαν κατά τη γενοκτονία στην οδό Αγίας Σοφίας, κατέθεσαν στεφάνια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, ενώ παρούσα ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της ΠΟΣΠ, σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα της διπλωματίας της και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και επανάλαβε το διαχρονικό αίτημα για αναγνώρισή της αλλά και την καταδίκη των εγκλημάτων της Τουρκίας.
«Η εμμονική άρνηση των γενοκτονιών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσηρίων από πλευρά της Τουρκίας δείχνει ότι εξακολουθεί να έχει την ίδια στάση και παραμένει ατιμώρητη. Όσο είναι ατιμώρητη λοιπόν, θα έχει την ίδια γενοκτονική πολιτική, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Όλες οι συμπεριφορές της δηλώνουν ακριβώς αυτό. Αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα σε όλους, είναι ότι ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει στη διπλωματική της ατζέντα το θέμα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας και της γενοκτονίας της πολιτισμικής κληρονομιάς του ελληνισμού και της ορθοδοξίας», τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστήριξε πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Είμαστε εδώ για να στείλουμε και ένα ξεχωριστό μήνυμα. Ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», είπε.
Καλλιτεχνες της Θεσσαλονίκης στην Ημερα μνημης για τη Γενοκτονία
Καλλιτέχνες που ασχολούνται με την ποντιακή μουσική φορούσαν μάσκες με το σήμα του Πόντου και σε όλους μοιράστηκαν συμβολικά κόκκινα τριαντάφυλλα.