Στο «κόκκινο» μπαίνει η Θεσσαλονίκη, με απόφαση της επιτροπής των ειδικών που συνεδρίασε σήμερα, με στόχο να «φρενάρει» η διασπορά του κορωνοϊού.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες πόλεις στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως γύρω από την περιοχή της Θεσσαλονίκης που προβληματίζουν τους ειδικούς. Μεταξύ αυτών είναι η Δράμα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική και η Καστοριά αλλά και η Λάρισα στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν το μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο.
Στις πόλεις αυτές δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα, και εφόσον δεν αναστραφεί η κατάσταση, η επιτροπή να εισηγηθεί και εκεί μίνι-lockdown προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση, όπως ανέφεραν στο iefimerida.gr μέλη της.
Εκτός από το χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό που εμφανίζει συνολικά η βόρεια Ελλάδα και φαίνεται να παίζει ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων είναι και η γειτνίαση με τα Βαλκάνια με αποτέλεσμα τη μετακίνηση πληθυσμών, η επάνοδος των φοιτητών και το άνοιγμα των σχολείων αλλά και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με μέλη της επιτροπής, δεν είναι η Θεσσαλονίκη αυτή καθ’ αυτή που έχει πρόβλημα αλλά οι γύρω περιοχές που εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. «Βασικό πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά το γεγονός ότι δεν έχει η Θεσσαλονίκη μονάδες. Έφτασε στο 95% πληρότητα. Υπάρχει ανησυχία, δεν το κρύβουμε», σημείωσε καλά ενημερωμένη πηγή.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» ισχύουν περιοριστικά μέτρα.
Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις αυτές είναι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Σχολεία: Δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων
Την ίδια στιγμή, αύξηση μέρα με τη μέρα σημειώνουν και τα κρούσματα στις σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Ο ρυθμός των κρουσμάτων στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας μάλιστα είναι ο ίδιος με την υπόλοιπη χώρα. Η επιτροπή παρακολουθεί στενά όλα τα δεδομένα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει το πρωτόκολλο.
«Τα κρούσματα στα σχολεία ανεβαίνουν αλλά δε τίθεται θέμα να παρθεί κάποιο μέτρο. Τα παιδιά ευτυχώς δεν οδηγούνται σε νοσηλείες. Εκείνο που φοβόμαστε τις επόμενες εβδομάδες είναι να μην μεταφερθεί ο ιός μέσα στα σπίτια και τους παππούδες», τόνισε άλλο μέλος της επιτροπής. Σχολιάζοντας μάλιστα την αύξηση κλινών ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία είπε: «Άλλο η προετοιμασία και άλλο το τι συμβαίνει».
Είσοδος μόνο με πιστοποιητικό ή rapid στο Δημόσιο για τους πολίτες
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι πολίτες θα εισέρχονται μόνο με 3 προϋποθέσεις:
- Με πιστοποιητικό εμβολιασμού
- Με πιστοποιητικό νόσησης
- Με rapid test
Η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 435 νέα κρούσματα κορωνοϊού, έναντι 560 για το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής.
Η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 18%.