Το Χριστόψωμο κοσμεί τέτοιες μέρες το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στρογγυλό και στολισμένο με ζυμάρια, σαν κέντημα.
Η παράδοση του Χριστόψωμου
Το Χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό γιορτινό ψωμί που φτιάχνεται σήμερα προπαραμονή ή την παραμονή των Χριστουγέννων και η μορφή, το σχήμα και ο στολισμός του ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.
Από τη Ραψάνη Λάρισας η Κατερίνα Γιαννούκα, ιδιοκτήτρια του φούρνου του χωριού, μάς μυεί μέσω της ΕΡΤ3, στα μυστικά παρασκευής του Χριστόψωμου.
«Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί του Χριστού, το έφτιαχναν την παραμονή των Χριστουγέννων και γίνεται νηστίσιμο, μπορούν να βάλουν και βούτυρο και να το φάνε την επόμενη μέρα», όπως αναφέρει και προσθέτει:
«Το ζυμάρι έχει μέσα ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι, γλυκάνισο, μαχλέπι, λάδι. Είναι πολύ νόστιμο ψωμί, η τέχνη είναι στο στόλισμα. Στο κέντρο μπαίνει ο σταυρός και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια, εγώ βάζω καρύδι στο κέντρο, που συμβολίζει το φυτό που μας δώρισε ο Θεός.
Παραδοσιακά το κόβει την παραμονή των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού και το μοιράζει στην οικογένεια», όπως ανέφερε η κυρία Κατερίνα.