Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιο είναι το παλαιότερο εστιατόριο στη χώρα σας;
Η NetCredit σχεδίασε έναν χάρτη με σχετικές πληροφορίες για σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου. Εντυπωσιακά infographics που δημιούργησε προσφάτως η εταιρεία επιτρέπουν στους κολλημένους με την ιστορία και στους με διάθεση περιπέτειας γκουρμέ να περιδιαβούν το «The Oldest Restaurant in (Almost) Every Country».
Το πιο παλιό εστιατόριο στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Πλάκα!
Στον χάρτη μαθαίνουμε ότι το πιο παλιό μέρος όπου μπορεί να φάει κανείς στην Ελλάδα είναι «Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρρά», που άνοιξε το 1898, στην Πλάκα!
Διαβάζουμε στον ιστότοπο της ταβέρνας:
Στην γραφική περιοχή της Πλάκας, λίγα μόλις μέτρα από τα γνωστά σκαλιά της Μνησικλέους, στη συμβολή των οδών Ερεχθέως κι Ερωτοκρίτου, βρίσκεται από το 1898 σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο νεοκλασικό, το ιστορικό εστιατόριο η «Παλιά ταβέρνα του Ψαρά». Σημείο αναφοράς όσων αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα.
Σε μια επιστολή του προς τον Γιώργο Σεφέρη ο διανοούμενος ο Γιώργος Κατσίμπαλης, γνωστός και ως Κολοσσός του Αμαρουσίου, αναφέρει το Ταβέρνα του Ψαρρά, το οποίο ήταν γνωστό ήδη και αποτελεί την αγαπημένη ταβέρνα του Σεφέρη. Ο Λόρενς Ολίβιε, ο Βίβιαν Λι, ο Γκραχάμ Γκρίν, ο Μαργκότ Φοντέιν, “όλοι αυτοί οι ξένοι”, ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Κατσιμπάλλης, “μαζεύονται στο γεύμα του κυρίου Γιώργου και ζητούν τους κεράσω! “.
Η ταβέρνα του Ψαρρά σερβίρει κλασική ελληνική κουζίνα, εκπληκτικές μακαρονάδες με θαλασσινά, φρέσκο ψάρι και μοναδικά γλυκά, όλα παραδοσιακά, με τους λουκουμάδες να ξεχωρίζουν.
Ο χάρτης με τα παλαιότερα εστιατόρια
Και συγκινούμαστε, βλέποντας ότι στο Μαρόκο το παλαιότερο εστιατόριο είναι το «Chez Dimitri», που ξεκίνησε να σερβίρει το 1928 και σήμερα προσφέρει μουσακά!
Πολλά από τα εστιατόρια στον χάρτη σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές που άντεξαν στον χρόνο. Το παλαιότερο στον κόσμο – που εξακολουθεί να σερβίρει σήμερα – είναι το «St. Peter Stifts Kulinarium» στην Αυστρία. Άνοιξε την κουζίνα του το 803 και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί εκεί βιενέζικο σνίτσελ και άλλα τοπικά κρέατα και τυριά.
Παρότι στην Ευρώπη βρίσκονται τα 10 παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου που λειτουργούν σήμερα, κάθε ήπειρος υπερηφανεύεται για τα δικούς της βωμούς στον Λούκουλο. Το «El M'Rabet» άνοιξε στην Τυνησία το 1630 και είναι το παλαιότερο ρεστοράν στην Αφρική. Οι επισκέπτες στην Κολομβία μπορούν στο «La Puerta Falsa» να φάνε ταμάλες στο παλαιότερο φαγάδικο της Νότια Αμερικής (άνοιξε το 1858). Έχοντας ιδρυθεί το 1153, το «Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House» στην Κίνα χρησιμοποιεί συνταγές που από γενιά σε γενιά ξεκίνησαν από τον αρχικό ιδιοκτήτη, τον Μα Γιου Τσινγκ, και έφτασαν στις μέρες μας.