Σήμερα ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρας Αντώνιος, μετά την προθεσμία που έλαβε στις 9 Ιανουαρίου, έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τις δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη, αναφορικά με τις καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποιητικών συμπεριφορών σε παιδιά που διέμεναν στις δομές της Οργάνωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ιερέα έχει απευθυνθεί στην Εισαγγελία και έχει ζητήσει να δοθεί νέα προθεσμία, καθώς χρειάζεται κι άλλον χρόνο για να μελετήσει τη δικογραφία και να ετοιμάσει τις έγγραφες εξηγήσεις. Όμως, οι εισαγγελείς Ανηλίκων -τουλάχιστον έως τώρα- δεν έχουν δεχθεί να δώσουν παράταση χρόνου στον πατέρα Αντώνιο.
Οι συνήγοροι του ιερέα προετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση και, εφόσον δεν τους χορηγηθεί νέα προθεσμία, διαμηνύουν ότι προτίθενται να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης στο πρόσωπο των δύο εισαγγελικών λειτουργών και αναφορά εις βάρος τους. Αν τελικά οι συνήγοροι προχωρήσουν στις κινήσεις αυτές, θα πρέπει να συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης. Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσουν ακόμα τέσσερις εμπλεκόμενοι, από τους συνολικά επτά υπαλλήλους της «Κιβωτού» που έχουν κληθεί σε εξηγήσεις.
Γιατί καλούνται σε εξηγήσεις
Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελικές λειτουργοί, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να κληθεί σε εξηγήσεις ο πατέρας Αντώνιος ως ύποπτος για τη διάπραξη δύο αδικημάτων:
*Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση
(κακούργημα)
*Ηθική αυτουργία σε πρόκληση σωματικών βλαβών εις βάρος αδυνάτων προσώπων (πλημμέλημα).
Κομβικό ρόλο στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί έχουν οι καταθέσεις δύο ανηλίκων, ενός 19χρονου σήμερα πρώην φιλοξενούμενου στη δομή επαρχιακής πόλης και ενός 15χρονου αγοριού, οι οποίοι φέρονται να έχουν περιγράψει στις καταθέσεις τους περιστατικά με ασελγείς πράξεις εις βάρος τους από τον ρασοφόρο.
Επιπλέον, από άλλες καταθέσεις φαίνεται πως έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις ότι εντός των δομών της «Κιβωτού» έχουν λάβει χώρα περιστατικά ξυλοδαρμών, απομόνωσης, καταναγκαστικής εργασίας κ.ά. εν είδει τιμωρίας σε φιλοξενούμενα παιδιά. Οι τιμωρίες αυτές εκτιμάται από τις εισαγγελικές αρχές ότι ήταν η κεντρική γραμμή και η εντολή του πατέρα Αντώνιου προς τους υπαλλήλους του ως μέσο σωφρονισμού.
Οι επτά υπάλληλοι έχουν κληθεί σε εξηγήσεις για κακοποιητικές συμπεριφορές. Πρόκειται για τρεις υπαλλήλους σε δομές της Αθήνας, δύο σε δομή της Χίου και άλλους δύο στον Βόλο.
Οι έξι εξ αυτών θα δώσουν ανωμοτί κατάθεση για το πλημμέλημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών εις βάρος αδυνάμων προσώπων και μία υπάλληλος για το πλημμέλημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς φέρεται να μη μετέφερε σε γιατρό ή σε μονάδα πρώτων βοηθειών, ως ώφειλε, ένα παιδί το οποίο είχε τραυματιστεί.
Όλες οι πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί την τελευταία τριετία (2020-2022).