Σε περίπου έναν μήνα, τα βλέμματα του κόσμου θα κοιτούν την Αρχαία Ολυμπία, καθώς η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι της για το Παρίσι.
Φέτος, η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα γίνει στις 16 Απριλίου, ανανεώνεται καθώς νέα πρόσωπα έρχονται να συνθέσουν το τελετουργικό που προκαλεί δέος. Τον ρόλο της πρωθιέρειας θα αναλάβει η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, η οποία για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσει ένα κοίλο κάτοπτρο για να ανάψει τη δάδα. Αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή, καθώς, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει και νέος μουσικοσυνθέτης.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ελπίζω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου δείξατε», είπε η Μηνά στη σημερινή παρουσίαση της τελετής στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ τυχερή που αναλαμβάνω τώρα τα ηνία».
Η κυρία Μηνά και οι ιέρειες θα φορέσουν νέες ενδυμασίες, οι οποίες, εν αντιθέσει με τις μονόχρωμες λευκές ή γαλάζιες του παρελθόντος, θα είναι ασπρόμαυρες.
Να σημειωθεί ότι στην Αρχαία Ολυμπία, κατά πληροφορίες, αναμένεται να παραστούν για την αφή της Φλόγας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
Μετά την τελετή, η πρωθιέρεια θα παραδώσει τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο, ξεκινώντας την ελληνική λαμπαδηδρομία.
Στις 26 Απριλίου η Φλόγα θα παραδοθεί στους διοργανωτές και την επόμενη μέρα θα αναχωρήσει για τη Γαλλία με ένα τρικάταρτο πλοίο, το «Belem».
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, με έως και 150.000 άτομα να αναμένεται να παραστούν στην τελετή στο Παλιό Λιμάνι της νότιας πόλης πριν ξεκινήσει το γαλλικό σκέλος της λαμπαδηδρομίας.
Από τη Μασσαλία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο Μπορντό, στην Προβηγκία, στις Άλπεις, στην Κυανή Ακτή, ενώ θα ταξιδέψει και σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, όπως η Γαλλική Πολυνησία, η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διασχίσει 65 ενδιάμεσες πόλεις και 100 εμβληματικές τοποθεσίες, έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου που θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».
Ποια είναι η Μαίρη Μηνά, η νέα πρωθιέρεια
Η Μαίρη Μηνά γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα 12 της χρόνια στα Τρίκαλα. Όταν οι γονείς της επέλεξαν να αλλάξουν επάγγελμα, βρέθηκαν στην Πάρο και κάπως έτσι η ζωή της μοιράστηκε μεταξύ της θεσσαλικής πόλης και του κυκλαδίτικου νησιού.
Σπούδαζε κοινωνική λειτουργός, όταν πήγε σε μια θεατρική ομάδα για χόμπι, ωστόσο το ενδιαφέρον της άρχισε να μαγνητίζεται από τον κόσμο της σκηνής.
Η Μαίρη Μηνά αποφάσισε να συνδυάσει τους δύο τομείς που αγαπούσε και στράφηκε προς τη δραματοθεραπεία. Έκανε την πρακτική της ως κοινωνική λειτουργός σε ένα θέατρο για ΑμεΑ στη Σουηδία, στην πόλη Ούμεο.
«Τους πρώτους δύο μήνες, μην έχοντας πρόσβαση και στη γλώσσα -δεν μιλούσα σουηδικά και τα παιδιά δεν μιλούσαν αγγλικά- έφτασα σε ένα τέλμα. Δεν μπορούσα ούτε να επικοινωνήσω ούτε να προσφέρω. Πήγα στην επόπτριά μου στο Πανεπιστήμιο και της είπα ότι νομίζω πως έχω πέσει σε κατάθλιψη γιατί νιώθω ότι δεν είμαι χρήσιμη κι ούτε μπορώ να επικοινωνήσω.
Και τότε εκείνη μου είπε κάτι που μου αποκάλυψε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο: “Τι ωραία, οπότε καταλαβαίνεις κι εσύ εκ των έσω πως είναι να είσαι ένα παιδί με αναπηρία”… Κι αυτό ήταν ό,τι πιο αποκαλυπτικό. Μου άνοιξε ένα τεράστιο κανάλι και άρχισα να γίνομαι πιο δημιουργική και πιο ευρηματική, να επικοινωνώ, να συνάπτω σχέσεις με άλλους τρόπους -μέσω του χορού, ας πούμε. Χωρίς εκείνη την ατάκα δεν θα τα είχα καταφέρει. Έμεινα εννέα μήνες», είχε πει στη Μυρτώ Λοβέρδου και το Bovary.gr.
Το ταξίδι της ζωής της συνεχίστηκε στη Βιέννη, σε ένα ψυχοθεραπευτικό κέντρο για εθισμούς, και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Το 2020 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την παράσταση «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν ΜακΜίλαν.
Αυτή την περίοδο η Μαίρη Μηνά πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Άσχημος» του Marius Von Mayenburg, στο Νέο Θέατρο. Μεταξύ άλλων, έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις: «Βατράχια», «Αμαντέους», «Ορέστης», «Άνθρωποι και ποντίκια».
Στο τηλεοπτικό κοινό έχει γίνει γνωστή μέσω της σειράς «Αγγελική», ενώ πρωταγωνίστησε και στη σειρά «IQ160».
Οι πρωθιέρειες πριν από τη Μαίρη Μηνά
Πριν από τη Μαίρη Μηνά, πρωθιέρειες από το 1936 μέχρι σήμερα διετέλεσαν οι εξής:
- Κούλα Πράτσικα: 1936
- Μαρία Αγγελακοπούλου: 1948
- Ξανθίππη Πηχεών-Θεολογίτη: 1952
- Αλέκα Κατσέλη: 1956, 1960, 1964
- Μαρία Μοσχολιού: 1968, 1972, 1976, 1980
- Κατερίνα Διδασκάλου: 1984, 1988
- Μαρία Παμπούκη: 1992, 1996
- Θάλεια Προκοπίου: 2000, 2004
- Μαρία Ναυπλιώτου: 2008, 2010
- Ινώ Μενεγάκη: 2012, 2014
- Κατερίνα Λέχου: 2016, 2018
- Ξανθή Γεωργίου: 2020, 2022
- Μαίρη Μηνά: 2024