Η μάχη της Αλαμάνας με playmobil [εικόνες] - iefimerida.gr

Η μάχη της Αλαμάνας με playmobil [εικόνες]

Η μαχη της Αλαμάνας με playmobil
Η μαχη της Αλαμάνας με playmobil
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μάχη της Αλαμάνας με playmobil. Ήταν 23 Απριλίου 1821 -200 χρόνια πριν σαν σήμερα- όταν δινόταν μία από τις πρώτες μάχες του Εθνικού Ξεσηκωμού, στην ξύλινη γέφυρα της Αλαμάνας. Μια μάχη που συνδέθηκε με την ηρωική προσπάθεια του Αθανάσιου Διάκου να αναχαιτίσει τις Οθωμανικές ορδές του Κιοσέ Μεχμέτ και του Ομέρ Βρυώνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ηρωικός αγώνας μιας εκ των πλέον θρυλικών μορφών του '21 απέναντι σε πολλαπλάσιους Τουρκαλβανούς και ο μαρτυρικός του θάνατος στη Λαμία συγκλονίζουν ακόμα και σήμερα μικρούς και μεγάλους κι έκαναν τον Θεσσαλονικιό Τάσο Πανταζόπουλο, γνωστό για την αγάπη του στα ιστορικά -και όχι μόνο - διοράματα με playmobil να αναπαραστήσει τη στιγμή με πολύ μεράκι και κυρίως σεβασμό κι αγάπη στο πρόσωπο του Αθανάσιου Διάκου.

playmobil
Eνας Θεσσαλονικιός αναπαριστά τη μάχη με μεράκι

«Το πρώην καλογερόπουλο και μετέπειτα κλεφταρματωλός Αθανάσιος Διάκος, πληγωμένος συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και τού ζητούν να αλλαξοπιστήσει… Ενώ τον βασανίζουν αρνείται, λέγοντας το υπέροχο «πίσω ωρέ μουρτάτες, εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός και θα πεθάνω!». Το μαρτύριό του θα ολοκληρωθεί μα ανασκολοπισμό. Από τις πιο ευγενικές μορφές της επανάστασης, ένας πραγματικός ήρωας που έμεινε και κράτησε τις θέσεις του πεθαίνοντας για την πατρίδα ως άλλος Λεωνίδας και, μάλιστα, πολύ κοντά στις Θερμοπύλες!», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Πανταζόπουλος, «ξεδιπλώνοντας» τον θαυμασμό του για τον Αθανάσιο Διάκο και τη θυσία του.

playmobil
H μαχη της Αλαμάνας με playmobil
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανακαλώντας από τη μνήμη του σκηνές από τις ταινίες για την Επανάσταση του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αναζητώντας στοιχεία για τα πρόσωπα της εποχής -από τη μορφή και τις φορεσιές τους ως την προσωπικότητά τους- σε εξειδικευμένα βιβλία και περιοδικά και με βασικό κίνητρο τη μεγάλη αγάπη του γι' αυτό που κάνει, ο Τάσος Πανταζόπουλος μεταμόρφωσε τις κλασικές φιγούρες playmobil σε μορφές της Επανάστασης φτιάχνοντας ένα διόραμα που αποτυπώνει βήμα βήμα τη μάχη της Αλαμάνας και το τραγικό αλλά καθόλα ηρωικό τέλος του Αθανάσιου Διάκου.

playmobil
Oι ηρωες σε playmobil

«Το δύσκολο και η καινοτομία του συγκεκριμένου διοράματος είναι το γεφύρι. Οι φιγούρες βέβαια είναι "πειραγμένες" φτιαγμένες από τμήματα άλλων, βαμμένες κλπ αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το γεφύρι. Φτιάχτηκε τελικά από κομμάτια φράχτη playmobil και το "ντύσαμε" μαζί με τη σύζυγό μου μ' αυτό το χαρτόνι που μοιάζει με τις πέτρες που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή. Γι' αυτό και τιτλοφόρησα το συγκεκριμένο διόραμα "Το γεφύρι της Αλαμάνας"», εξηγεί ο κ. Πανταζόπουλος, η συλλογή του οποίου με ιστορικά διοράματα πραγματικά εντυπωσιάζει.

playmobil
Φιφούρες που μοιαζουν με ήρωες του ελληνικού κινηματογρλαφου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα φροντίζει να «ντύνει» τα διοράματα με ιστορικές πληροφορίες γύρω από το γεγονός που κάθε φορά αναπαριστά. «Άνοιξη του 1821. Ενώ η φλόγα του Μεγάλου Ξεσηκωμού έχει φουντώσει για τα καλά σ' ολάκερη την Ελλάδα κάνα μήνα δα, ο Πασάς του Μοριά, Χουρσίτ βρίσκεται στην Ήπειρο… Έχει εντολή από την Πύλη να γονατίσει τον Αλή που σήκωσε μπαϊράκι κόντρα στον Πολυχρονεμένο… Απ' τα Γιάννενα λοιπόν, διατάζει τον ικανότατο Τουρκαλβανό Ομέρ Βρυώνη να τραβήξει νότια και να πνίξει στο αίμα τη στάση των ραγιάδων… Εκείνος με 9000 πεζούρα και καβαλαραίους περνά το Ζητούνι (σημερινή Λαμία) και τραβάει για τον Σπερχειό ποταμό… Φτάνοντας όμως στο γιοφύρι της Αλαμάνας, βρίσκει ταμπούρια και τον περιμένουν… και πίσω του ο παλιός του φίλος από την αυλή του Αλή Πασά», αναφέρει ο κ. Πανταζόπουλος στο συνοδευτικό (του διοράματος) κείμενο, αποτυπώνοντας τη στιγμή που ο Ομέρ Βρυώνης ήρθε αντιμέτωπος με τη σθεναρή αντίσταση του Αθανασίου Διάκου.

Από το 2006, ο Τάσος Πανταζόπουλος συλλέγει φιγούρες playmobil σαν κι αυτές που και ο ίδιος έπαιζε ως παιδί. Μόνο που πλέον, στα χέρια του, οι φιγούρες αυτές μεταμορφώνονται σε διοράματα με ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας. Από τα πλέον εντυπωσιακά του διοράματα ήταν «Τα Μυστικά του Βάλτου» που είχε στήσει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αναπαριστώντας μια τυπική ημέρα στον Βάλτο των Γιαννιτσών το 1907 φτιαγμένη από κομμάτια playmobil, αλλά και αυτό για τη Μάχη των Οχυρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ playmobil μάχη Θεσσαλονίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ