Λιγότερο από ένα 24ωρο αφού το Μέγαρο Μαξίμου λοιδόρησε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί αργία για τη Δευτέρα εξαιτίας του καύσωνα, η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει ουσιαστικά τη λογική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
Τέτοιες αποφάσεις, αν δεν είναι αποτέλεσμα σύγχυσης, είναι ένδειξη λαϊκισμού. Διότι δεν μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι, μόλις χθες, να ειρωνεύονται μια πρόταση που διατυπώθηκε δημόσια από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή και πρόεδρο του Δ.Σ. του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη- και λίγες μόνον ώρες αργότερα η κυβέρνηση να σπεύδει να υιοθετεί, επί της ουσίας, αυτό που πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε αργία για όλη την ημέρα της Δευτέρας, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.
Η κυβέρνηση, μετά και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ότι το φαινόμενο του καύσωνα που χτυπά τη χώρα λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις με κατά τόπους 45 βαθμούς Κελσίου, συστήνει παύση εργασιών μεταξύ 12:00-16:00 στον ιδιωτικό τομέα και αποχή εργασιών από το Δημόσιο για ορισμένους υπαλλήλους για όσο διαρκεί ο καύσωνας.
Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης, δηλαδή...
Συγκεκριμένα, με δύο εγκυκλίους της, μία για τον ιδιωτικό και μία για τον δημόσιο τομέα, το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, συστήνει τη μείωση ή και παύση εργασιών μεταξύ 12:00 με 16:00, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο (αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα), ενώ το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του για τους δημοσίους υπαλλήλους ορίζει ότι για τις ημέρες του καύσωνα θα θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Την ανάγκη μέτρων υπέρ των εργαζομένων είχε επισημάνει από το πρωί σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ λίγο αργότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό ενόψει καύσωνα, προανήγγειλε με τη σειρά του μέτρα υπέρ των εργαζομένων.
Η πολιτική κόντρα για τον καύσωνα και την αργία
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook πρότεινε να κηρυχθεί αργία η ερχομένη Δευτέρα, μέρα κατά την οποία οι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι θα κορυφωθεί το φαινόμενο του καύσωνα.
«Η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.
Κυβερνητικές πηγές, χθες, ειρωνεύτηκαν την πρόταση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αποτελεί (σ.σ.: ο καύσωνας), όμως, ταυτόχρονα και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Γιατί μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι».
Στις κυβερνητικές πηγές απάντησαν πηγές της Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και αλαζονεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ, μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωσή του, λέγοντας:
«Αυτοί που έκλεισαν τη χώρα 8 μήνες στο πιο αναποτελεσματικό και μακροχρόνιο λοκντάουν της Ευρώπης έτρεξαν να ειρωνευτούν την πρόταση των ειδικών, όπως ο κ. Πλειώνης και ο κ. Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για αργία μίας ημέρας, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγκαστούν να κυκλοφορούν μέσα στον πρωτοφανή καύσωνα. Και τώρα, μετά τις ειρωνείες για την πρόταση που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας, σπεύδουν να ανακοινώσουν δήθεν μέτρα για τους εργαζόμενους. Κάποιος ίσως να ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτημένοι από το μισθό τους, που δεν μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους και δουλεύουν εκτός γραφείου, χωρίς κλιματισμό. Αν δεν ήταν επικίνδυνοι, θα ήταν απλά ανεύθυνοι και αλαζόνες».
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας για τον καύσωνα:
«Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).
Ειδικότερα, συστήνονται:
- ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ
- Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
- Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
- Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
- Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
- Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.
- ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
- Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
- Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
- Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών
Πέραν των άλλων μέτρων που ανακοινώθηκαν, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/173/οικ.15456) με τον τίτλο «Προστασία Υγείας Υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα».
Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, και προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην ως άνω σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, θεωρείται δικαιολογημένη για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
Οι κατηγορίες αυτές των δημοσίων υπαλλήλων είναι:
- Άτομα με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα
- Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
- Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Έγκυοι
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών