Επιχειρούμε να παντρέψουμε την αριστεία με την επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε του νέους άριστους επιστήμονες στο ερευνητικό τους έργο που βρίσκεται στην επιστημονική πρωτοπορία και έχει ζήτηση από την αγορά, δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την παρουσίαση του «Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία» στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που έγινε απόψε στην βρετανική πρεσβευτική κατοικία.
«Συμβάλλουμε σε ένα υπόδειγμα που μακάρι να ριζώσει στην Ελλάδα τη στιγμή που επιχειρεί επανεκκίνηση της οικονομίας της» τόνισε και χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση από την αρχή της ύπαρξης του ελεύθερου κράτους, την ανάγκη να στραφεί η Ελλάδα στο μέλλον «ριζωμένο στην αριστεία και ταυτόχρονα στην πραγματικότητα».
Η κ. Αγγελοπούλου η οποία ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2021», για τον εορτασμό της 200ης επετείου από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, είπε ότι η ίδια πρόκληση παραμένει και σήμερα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία.
Γιάννα Αγγελοπούλου: Η φιλοσοφία μας είναι να παντρέψουμε την επιστήμη με την οικονομία
Μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου ακαδημαϊκών από ελληνικά πανεπιστήμια και το Κέιμπριτζ, των πρώτων ήδη αποφοίτων του προγράμματος, εκπροσώπων επιχειρήσεων, κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων του Τύπου, η δημιουργός του προγράμματος εξέφρασε την ικανοποίησή της που ήδη «15 Έλληνες φοιτητές παρακολούθησαν εξειδικευμένο πρόγραμμα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων στο Cambridge, ενώ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε πρόγραμμα στήριξης μάνατζμεντ, που τους υποβοηθά στην ανάπτυξή τους».
«Αυτή είναι η φιλοσοφία μας», είπε καταλήγοντας, «μια φιλοσοφία που βρίσκεται στον πυρήνα του Cambridge Cluster, δηλαδή της συμπόρευσης έρευνας που στηρίζεται σε αριστεία και επιχειρηματικότητα. Με προωθημένα ερευνητικά εργαλεία και παντρεύοντας την επιστήμη με την οικονομία».
«Το 'Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου' αποτελεί πρώτης τάξεως παράδειγμα ελληνο-βρετανικής συνεργασίας», είπε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η οποία άνοιξε την εκδήλωση, για να προσθέσει ότι «η παιδεία, η επιχειρηματικότητα αλλά και οι συνέργειες είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ». Εξήρε δε, το γεγονός ότι «μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ελλάδας θεσπίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».
«Οι συνέργειες είναι κομβικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, την προσέλκυση των καλύτερων μεταπτυχιακών φοιτητών και την προώθηση της αριστείας», σημείωσε η πρέσβης.
Το πρόγραμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρώπη
Στον χαιρετισμό της, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, καθ. Εϊλις Φέραν τόνισε ότι «το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου, ενισχύει τους δεσμούς με τους φίλους μας στην Ευρώπη, μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και την ενίσχυση της εξίσου σημαντικής διαπολιτισμικής κατανόησης», για να καταλήξει λέγοντας ότι «δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να οικοδομήσουν σημαντικές σχέσεις».
Το πρόγραμμα «θα έχει αποτύπωμα διεθνούς επιπέδου και προβολής. Θα αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη της συνεργασίας επιστήμης και βιομηχανίας και θα συμβάλει στο 'Cambridge Phenomenon' για τα επόμενα 50 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Νίκος Νικιφοράκης, διευθυντής του προγράμματος, ο οποίος παρουσίασε την πορεία του προγράμματος μέχρι σήμερα και τα σχέδια για το μέλλον.
«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μέσω της χρηματοδότησης που έλαβαν τα συμμετέχοντα τμήματα, τρεις θέσεις λεκτόρων ορισμένου χρόνου αναβαθμίστηκαν σε θέσεις μονίμων αναπληρωτών καθηγητών», είπε ο κ. Νικιφοράκης, προσθέτοντας ότι «είμαστε αυτή τη στιγμή σε διαπραγματεύσεις με την βιομηχανία, με εταιρίες όπως η Boeing και η Schlumberger, για την εξασφάλιση ισόποσης χρηματοδότησης ώστε να διπλασιάσουμε του διδακτορικούς φοιτητές μας».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσεται και η πρωτοβουλία «Impact for Greece», με σκοπό «τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας, ώστε να καλλιεργηθεί μια αμφίδρομη σχέση επιστημόνων και των ιδεών τους με ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα που θα απευθύνεται σε νέους Έλληνες επιστήμονες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου εγκαθίδρυσε το εν λόγω καινοτομικό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Cambridge τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στηρίζει τέσσερις πανεπιστημιακές θέσεις καθώς και διδακτορικούς φοιτητές στην ανάπτυξη των ερευνητικών τους σχεδίων και την επαφή τους με την οικονομία.