«Νοσηλεύτηκα δύο φορές σε νευρολογική κλινική. Γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη μείναμε χωρίς σπίτι. Ζούμε με ηρεμιστικά. Πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, πληρώνουμε το ρεύμα, το νερό μάς το έχουν κόψει από τον Δήμο Ραφήνας, για να μην το κατοικήσουμε. Ζητάμε να ξεκινήσει το έργο, για να μπω στο σπίτι μου».
Είναι η κραυγή απόγνωσης της κυρίας Μαρίας Μπαλλή -κατοίκου του Δήμου Ραφήνας, η οποία ζει στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά- στο iefimerida.gr.
Βλέπει καθημερινά το σπίτι της να μετακινείται και να βυθίζεται στα σαθρά εδάφη, χωρίς η ίδια να μπορεί να κάνει τίποτα. Όλα ξεκίνησαν μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, όταν κάηκαν τα δέντρα της περιοχής.
«Όλα ξεκίνησαν όταν τα διπλανά σπίτια υπέστησαν κατολίσθηση. Έγειραν 6,5 μέτρα, γκρεμίστηκαν, και η κατολίσθηση αυτή ''πέρασε'' και στο δικό μας το οικόπεδο. Έχουμε υποστεί βλάβες στα θεμέλια. Έχω κάνει πάρα πολλά έγγραφα προς τη νομαρχία, προς το υπουργείο, προς τον δήμο για να αποκατασταθεί η βλάβη. Γιατί εμένα το ''φυσικών καταστροφών'' μού έχει απαγορεύσει να αγγίξω κάτι στο οικόπεδο, γιατί υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθεί η κατολίσθηση. Έχει βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει.
Όπως καταγγέλλει στο iefimerida.gr, η ίδια δεν μπορεί να επισκευάσει το σπίτι της καθώς οι Υπηρεσίες του κράτους τής το έχουν απαγορεύσει. Ακόμα περιμένει να ξεκινήσει η αποκατάσταση του οικήματος και αναγκάζεται τόσο η ίδια όσο και οι οικογένειες των παιδιών της να νοικιάζουν σπίτια, βλέποντας την περιουσία τους να καταστρέφεται.
«Η μελέτη έχει εκπονηθεί από το κράτος, με έξοδα του υπουργείου Εσωτερικών. Οπότε, εγώ δεν μπορώ να επισκευάσω το σπίτι μου, ακόμα και να ήθελα. Μου το απαγορεύει το κράτος. Έχει έρθει η Πολεοδομία, το έχει χαρακτηρίσει κίτρινο από έξω και δεν μου επιτρέπει να μείνω μέσα γιατί κινδυνεύω» περιγράφει.
Όπως λέει η Μαρία Μπαλλή, το σπίτι κατασκευάστηκε το 1990, και μέχρι τις φονικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2018, δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα.
«Έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είμαστε δύο χρόνια εκτός σπιτιού. Δεν αντέχουμε άλλο. Πλέον έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Μέναμε μέσα τρεις οικογένειες. Η βλάβη συνεχίζεται. Υπάρχει εταιρεία που παρακολουθεί το σπίτι, και το σπίτι συνεχίζει να κινείται. Δεν αντέχει άλλο το σπίτι. Πρέπει κάτι να γίνει κάτι άμεσα. Να ξεκινήσει το έργο. Αυτό ζητάω μόνο. Τίποτα άλλο» εξηγεί.
Οι παρακάτω εικόνες του iefimerida.gr είναι χαρακτηριστικές: