Κατάντησε, πλέον, μέρος της καθημερινότητας, της... ρουτίνας μας, όχι μόνο φέτος, πέρσι και πρόπερσι, αλλά τα πολλά τελευταία καλοκαίρια. Με τον συνακόλουθο κίνδυνο να του δίνουμε όλο και λιγότερη σημασία, μέχρι τα αποτελέσματα να γίνουν τραγικά...
Αλλά οι φωτιές που έχουν κατακάψει τη χώρα, που αλλοίωσαν το δασικό (τώρα πια απειλούν και το αστικό) τοπίο και περιβάλλον, δεν πρέπει επ’ ουδενί να τις αφήσουμε να εξελιχθούν σε… αναμενόμενη ρουτίνα. Πολιτεία και πολίτες, κράτος και κοινωνία, ανεύθυνοι και υπεύθυνοι.
Μέσα σε ένα μόνο 24ωρο, εκδηλωνόταν και από μια φωτιά κάθε 22 λεπτά της ώρας! Για να το σκεφθούμε λίγο. Πυρκαγιές κάθε 22 λεπτά ανά την χώρα, σε δασικές, περιαστικές, αλλά και καθαρά αστικές, οικιστικές περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη (εδώ, πάντως, το πράγμα θέλει λίγο ψάξιμο και από την ΕΥΠ…), Καβάλα, Νέα Αρτάκη και πάει λέγοντας.
Μακριά από μας η… λαγνεία της πίστης στην συνωμοσιολογία, που ναρκώνει την λογική σκέψη και διαστρεβλώνει καταστροφικά την εύλογη ανησυχία! Που «βλέπει» με… ατράνταχτη δογματική βεβαιότητα, πίσω από κάθε φωτιά… Τούρκους πράκτορες εμπρηστές είτε διεστραμμένου είτε «εκτελεστές» οικονομικών ή και πολιτικ΄ών συμφερόντων. Αλλά μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο να αποδεχθούμε ότι οι πυρκαγιές πιάνουν από μόνες τους, από… θέλημα Θεού, αποκλειστικά από μετασχηματιστές της ΔΕΗ, από …συμπαντική κακοβουλία, ή (μόνο…) από την αλλοίωση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή….
Είναι πολυπαραγοντικές οι αιτίες των πυρκαγιών, γι’ αυτό και δύσκολη η πρόληψή τους. Είναι όμως απολύτως βέβαιο, ότι παρά τις κατ΄έτος (και επί δεκαετίες!) διαβεβαιώσεις της κρατικής μηχανής πως «φέτος, είμαστε πιο έγκαιρα και καλύτερα εξοπλισμένοι και οργανωμένοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών!», τελικά νικητές ανακηρύσσονται… οι φλόγες. Κι’ αν είμαστε τυχεροί (και κάπου αποδίδει η προετοιμασία…) ενίοτε με μικρότερες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή περιουσιών. Το περιβάλλον, βράστο…
Δεν χρειάζεται να διαθέτεις πολύ μυαλό ή… μαντικές ικανότητες, για να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως -διάολε, δεν μπορεί!- κάθε φορά κάτι δεν γίνεται σωστά, κάπου το σύστημα υπολειτουργεί, «μπάζει», κάποιες ολιγωρίες ανεφύησαν, κάποια σχέδια ήταν ή ατελή ή υπεραισιόδοξα, και η οργάνωση προβληματική, μη επαρκώς λειτουργική. Όχι μόνο στον τομέα της καταστολής και κατάσβεσης, αλλά (μάλλον κυρίως…) στον τομέα της πρόληψης…
Λείπουν ακόμη αντιπυρικές ζώνες και δρόμοι, που να είναι καθαροί και λειτουργικοί ΠΡΙΝ την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Οι τοπικές αρχές(που έχουν ή δεν έχουν την ευθύνη;) και η δασική υπηρεσία να έχουν φροντίσει για τις απαραίτητες αποψιλώσεις, τους καθαρισμούς εδάφους σε δασικές περιοχές, την εγκατάσταση συντηρούμενων με σχολαστικότητα κρουνών και μέσων εφοδιασμού σε νερό της πυροσβεστικής. Μπορεί να αντιμετωπίζεται ως… χαμαλοδουλειά, αλλά σχεδόν πάντα είναι αυτή που αποδίδει καλύτερα από την εκ των υστέρων επιχείρηση κατάσβεσης. Ας στείλουμε για ενημέρωση και εκπαίδευση προσωπικό της Π.Υ. σε ευρωπαϊκές χώρες που πρωτοπορούν στον συγκεκριμένο τομέα, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν…
Μέσα στα χωριά, αλλά και στις μεγάλες πόλεις, βλέπεις εγκαταλελειμμένα χωράφια και κήπους (στην Αθήνα, λ.χ. μεγάλα χορταριασμένα οικόπεδα με… συγκεχυμένη ιδιοκτησία!), η κλαδιά ξερά στοιβαγμένα (έτοιμα, ιδανικά για λαμπάδιασμα- κάντε μια βότα σε Κηφισιά και Διόνυσο!) που είναι βέβαιο ότι αν κάπου υπάρξει πρώτη φλόγα, θα την μετατρέψουν σε φονική λαίλαπα. Ποιος είναι αρμόδιος να εποπτεύει για τον απαραίτητο καθαρισμό, κι’ αν οι ιδιοκτήτες αδιαφορήσουν, να κάνουν την δουλειά οι τοπικές δημοτικές η περιφερειακές υπηρεσίες με χρέωση και δυσβάστακτα (μέσω εφορίας) των «αμελών». Επειδή επιμένουμε ότι οι περισσότερες φωτιές οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια…