Ολόκληρη την δράση των επίορκων εφοριακών της Κέρκυρας, με την συμμετοχή του λογιστή -μεσάζοντα, ξεδιπλώνει το iefimerida, παραθέτοντας αναλυτικά τις περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί, από την έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.
Οι 4 επίορκοι εφοριακοί καθώς και ο λογιστής , ο ρόλος του οποίου ήταν κάτι παραπάνω από βασικός, φέρονται να ζήτησαν εκβιαστικά 183.000 ευρώ, ωστόσο πήραν τουλάχιστον 38.000, μέσα σε διάστημα περίπου 5 μηνών , από τον Μάιο του 2024.
Τα μέλη της οργάνωσης προτιμούσαν τις δια ζώσης συναντήσεις, κυρίως στους χώρους του κτιρίου της ΔΟΥ, αλλά και μέσα στα αυτοκίνητα τους , προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η δράση τους.
Τα ραντεβού τους τα κανόνιζαν τηλεφωνικά ενώ κατά τις επίμαχες συναντήσεις τους και υπό τον φόβο παρακολούθησης τους, κινούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.
Τις οδηγίες μάλιστα, φέρεται να τις έδινε ο φερόμενος αρχηγός του κυκλώματος, που σύμφωνα με τις αρχές δεν ήταν άλλος από τον Υποδιευθυντή της ΔΟΥ.
Ωστόσο όταν έπρεπε να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, χωρίς να μπορούν να συναντηθούν, επέλεγαν αυτό να το κάνουν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας κυρίως το viber και το telegram.
Το iefimerida, παρουσιάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις που τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησαν εκβιαστικά μεγάλα χρηματικά ποσά.
- Από λογίστρια, 50.000 ευρώ , για διευκόλυνση φορολογικού περιεχομένου ή παράλειψη της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας
- Από λογιστή 20.000 ευρώ για να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος στο κατάστημα πελάτη του
- Από λογιστή ή ιδιοκτήτη ιχθυοπωλείου αλβανικής καταγωγής 18.000 ευρώ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος
- Από επιχειρηματία- μέσω του λογιστή του- 10.000 ευρώ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί νομότυπος έλεγχος στο κατάστημά του
- Από επιχειρηματία -μέσω του λογιστή του - 30.000 ευρώ για να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος στο κατάστημά του
- Από επιχειρηματία 15.000 ευρώ, για διευκόλυνση από την Δ.Ο.Υ. (Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο ένας από τους δύο επόπτες του τμήματος ελέγχου που συνελήφθησαν, συνάντησε άγνωστο άτομο στις 23-06-2024, από όπου παρέλαβε 15.000 ευρώ και στη συνέχεια στις 25-06-2024 παρέδωσε 9.000, στον υποδιευθυντή της ΔΟΥ -φερόμενο αρχηγό.
Οι ένορκες καταθέσεις
Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις εκβιασμών, μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, τον Αύγουστο του 2024, απαίτησαν εκβιαστικά 35.000 ευρώ από 48χρονη συνιδιοκτήτρια εταιρείας, για την οποία φέρεται να είχαν προκύψει φορολογικές εκκρεμότητες.
Η 48χρονη, η οποία δεν ενέδωσε στους εκβιασμούς και δεν έδωσε τα χρήματα που της ζητούσαν, φέρεται να υποστήριξε: «Ο λογιστής της εταιρείας (αναφέρει όνομα λογιστή -μεσάζοντα που συνελήφθη), αρχές Αυγούστου του 2024, αφού μου ζήτησε τηλεφωνικά να συναντηθούμε στο γραφείο του, με ενημέρωσε για υποτιθέμενο έλεγχο στην εταιρεία μου που θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε επιβολή υψηλότατου προστίμου. Απαίτησε 35.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η διενέργεια ελέγχου».
Σε άλλη περίπτωση, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, απαίτησαν χρήματα (το ποσό δεν έχει διευκρινιστεί) από 46χρονο ξενοδόχο , για την άμεση διεκπεραίωση υπόθεσης επιστροφής Φ.Π.Α. της επιχείρησης του, ύψους 446.159,11, τα οποία πιστώθηκαν στις 30-07-2024.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να παραδέχτηκε ότι παρέδωσε το ποσό των 5.000 ευρώ.
«Μετά την πίστωση του χρηματικού ποσού της επιστροφής Φ.Π.Α., παρέδωσα σε μετρητά στον (αναφέρει το όνομα του λογιστή -μεσάζοντα) το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ».
Οι ρόλοι
Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, τα νήματα κινούσε ο Γ.Ι., υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, ο οποίος «στρατολογούσε» υφισταμένους του.
Ήταν το άτομο που φέρεται να καθόριζε τα χρηματικά ποσά που θα ζητούσαν εκβιαστικά από τα θύματα τους αλλά και τα ποσοστά που θα έπαιρναν οι συνεργοί του.
Σημαντικοί ήταν οι ρόλοι που είχαν οι δύο επόπτες του Τμήματος Ελέγχου της Δ.Ο.Υ, οι οποίοι λόγω της θέσης τους μπορούσαν να έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των υπόλοιπων υπαλλήλων υπόλοιπους, έχοντας άμεση πληροφόρηση χωρίς να κινούν υποψίες.
Όσον αφορά στον υπάλληλο της εφορίας, Κ.Κ., ο οποίος ήταν και προσωπικός φίλος του φερόμενου αρχηγού, ήταν εκείνος που προχωρούσε σε επιτόπιους ελέγχους επιχειρήσεων.
Κομβικό ρόλο είχε ο λογιστής με ρόλο μεσάζοντα ο οποίος απαιτούσε τα χρήματα από τους επιχειρηματίες , χωρίς να εμφανίζονται τα υπόλοιπα μέλη.
Συγκεκριμένα φέρεται να παραλάμβανε και να παρέδιδε τα χρήματα από τους φορολογούμενους προς τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας και οι ίδιος προνομιακή μεταχείριση των πελατών του από την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας.
Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, απειλούσαν τους λογιστές των υποψήφιων θυμάτων, προκειμένου να μην αποκαλύψουν την δράση τους.
Η αρχική πληροφορία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στους «Αδιάφθορους» στα τέλη Μαΐου, ο Υποδιευθυντής και ο Τμηματάρχης της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας εκβίαζαν του νησιού, μέσω του λογιστή του, ζητώντας 60.000 ευρώ, προκειμένου να κλείσουν εκκρεμή υπόθεσή του.
Ακολούθησε η διασταύρωση των επίμαχων πληροφοριών μέσω της Α.Α.Δ.Ε. με αποτέλεσμα να ενημερωθεί η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.