Τα ποσοστά εξιχνιάσεων περιστατικών βίας κατά των γυναικών ξεπερνούν εφέτος το 90% σε σχέση με προηγούμενα έτη, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ωστόσο αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% παρατηρείται την τελευταία διετία στην Ευρώπη, με γυναίκες και παιδιά να είναι τα πιο συχνά θύματα.
Γυναίκες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Τα δραματικά στοιχεία παραθέτει σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο δρ ΄Ιλια Θεοτοκά, η οποία εκτιμά ότι πανδημία, πόλεμοι σε εξέλιξη, διαδίκτυο και οικονομικά προβλήματα, αποτελούν τους βασικούς λόγους που έχει αυξηθεί η βία διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Γιατί υπάρχει τόση βία στο θέαμα; Είναι συνεννοημένοι όλοι οι παραγωγοί των συνδρομητικών τηλεοπτικών δικτύων να δημιουργούν σειρές με τόση βία, ρωτήθηκε η κ. Θεοτοκά : «Γιατί αυτό πουλάει. Αυτό πουλούσε παλιότερα. Αυτό πουλάει και τώρα και πλέον ο κόσμος έχει «εθιστεί». Θεωρεί ότι έτσι εκτονώνεται, ότι ταυτίζεται με τους διάφορους ηθοποιούς, αλλά δεν είναι μόνο ότι εκτονώνεται, είναι και ότι μιμείται. Ως εκ τούτου πρέπει να φιλτράρουμε πάρα πολύ ό,τι ακούμε, ό,τι βλέπουμε ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, αλλά και για εμάς τους ίδιους και να ψάξουμε να αναζητήσουμε το νόημα της ζωής.
Τι είναι αυτό που μας δίνει χαρά και τι προωθεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε καλά με τους ανθρώπους με τους οποίους ζούμε μαζί. Να έχουμε αρμονικές σχέσεις βασισμένες στην αγάπη, την κατανόηση, τη συγχώρεση. Αν το κάνουμε δύο τρεις άνθρωποι, αυτό θα είναι σαν ένα βότσαλο που ρίχνεις στη λίμνη και μεγαλώνουν σιγά σιγά οι κύκλοι.
Απλά οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει από όλα αυτά. Βασίζονται περισσότερο στην κάλυψη των ναρκισσιστικών τους αναγκών. Στο πώς θα βγάλουν χρήματα, στο πως θα είναι πετυχημένοι Και ξεχνάνε πολλές φορές την ουσία. Που είναι η αγάπη, η προσφορά, η συγχώρεση». Όσον αφορά την επίδραση που έχει στον ψυχισμό του τηλεθεατή η βία η κ. Θεοτοκά σημειώνει: «Προδήλως παίζει αρνητικό ρόλο όλο αυτό. Γεμίζουμε με άχρηστα πράγματα, όπως να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες ενός βιασμού, ή ενός φόνου, μας μαυρίζει την καρδιά και τελικά ξεχνάμε να εστιαστούμε σε καλά και υγιή πράγματα, που μας προάγουν και μας βάζουν να σκεφτούμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».
ΑΠΕ-ΜΠΕ