Τη λήψη αυστηρών μέτρων, με στόχο την πάταξη φαινομένων υπερτιμολόγησης, που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν στρέβλωση στις αξίες των ακινήτων και παρεμποδίζουν την προσέλκυση ξένων, πραγματικών κεφαλαίων στην ελληνική κτηματαγορά, όσον αφορά το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» (golden visa), σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Αιτία στάθηκε δημοσίευμα του iefimerida.gr, «Χρυσές μπίζνες με τη ''Xρυσή Bίζα'' -Πώς θησαυρίζουν οι επιτήδειοι», στο οποίο καταγράφονταν καταγγελίες του προέδρου του E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, για τα… «χρυσά» κόλπα που σκαρφίζονται τα τελευταία χρόνια μεσιτικά γραφεία ή και πρακτορεία που στοχεύουν αποκλειστικά στο εν λόγω πρόγραμμα.
Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ειδική επιτροπή του υπουργείου, που διερεύνησε τις εν λόγω καταγγελίες, μελετά πλέον την αυστηροποίηση του πλαισίου του προγράμματος «χρυσή βίζα» (golden visa). «Ενημερωθήκαμε σχετικά με τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα και ήδη εξετάζουμε τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων. Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στην κτηματαγορά, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Οι επενδύσεις αυτές όμως θα πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφάνεια και με την ενεργοποίηση των κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών», αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης.
Οι αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa –Στο στόχαστρο ο έλεγχος της αξίας των ακινήτων
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, το υπουργείο μελετά αλλαγές που θα βάλουν τέλος στις υπερτιμολογήσεις ακινήτων και στη δράση κυκλωμάτων που δυσφημίζουν τη χώρα και στρεβλώνουν την εγχώρια κτηματαγορά και τις αξίες των ακινήτων.
Οι αλλαγές θα σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής που στο πλαίσιο του προγράμματος αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ότι, δηλαδή, όντως ανέρχεται στο παραπάνω ποσό, ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις που ακίνητο αντικειμενικής αξίας 45.000 ευρώ φτάνει να πωλείται έναντι 270.000 ευρώ, σύμφωνα με σχετική καταγγελία.
Αλλαγή του ορίου επένδυσης μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο Ν 4143/2013, παρέχεται άδεια πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Το υπουργείο σχεδιάζει μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού να αλλάξει τα όρια αξιών της επένδυσης.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης: «Υπάρχει ρύθμιση στο σχετικό νόμο και σχεδιάζουμε αλλαγές στο όριο της επένδυσης. Θα οριστούν διαφορετικές αξίες επένδυσης για την Αττική και την περιφέρεια. Πιθανόν να υπάρξει αύξηση του ορίου επένδυσης στην Αττική, ενώ στην επαρχία το όριο επένδυσης να παραμείνει στις 250.000 ευρώ ή και να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα. Μια τέτοια ρύθμιση όμως δεν μπορεί να γίνει εν μέσω πανδημίας. Αποτελεί μελλοντικό σχεδιασμό μετά το πέρας της κρίσης που βιώνουμε», τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός.
Κίνητρα αναζωπύρωσης της κτηματαγοράς
Αναφερόμενος στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο σχετικά με τα χρηματικά όρια επένδυσης, ο κ. Μπάκας σχολιάζει ότι αυτές θα πρέπει να στοχεύουν κυρίως στο να δοθούν επενδυτικά κίνητρα αναζωπύρωσης της κτηματαγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Αν εξετάσουμε τα στοιχεία των μέχρι τώρα αδειών διαμονής στο πλαίσιο του προγράμματος golden visa, το 80% έχουν επενδύσει σε ακίνητα στο νομό Αττικής. Τα μέτρα που σχεδιάζονται από το υπουργείο αποτελούν κίνητρο για τις περιφέρειες, που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική, να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία. Η αναθέρμανση της ανύπαρκτης κτηματαγοράς για 10 και πλέον χρόνια σε πολλές περιφέρειες στη χώρα μας, η ανοικοδόμηση καθώς και οι ανακαινίσεις ακινήτων θα δώσουν πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», σημειώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιφέρειες σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, τους δήμους και στελέχη της αγοράς θα πρέπει να προβούν σε οργανωμένη, σωστή ενημέρωση των επενδυτών και να αναδείξουν τις εκάστοτε περιοχές υποδοχής επενδυτών.
«Η κυβέρνηση με τις αλλαγές που αναμένονται να εφαρμοστούν στο πρόγραμμα golden visa, αποδεικνύει έμπρακτα ότι επενδύει στην κτηματαγορά. Έναν κλάδο που πραγματικά μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια», καταλήγει.