Χρούσος (μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού): Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες - iefimerida.gr

Χρούσος (μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού): Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

κόσμος έξω εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι
Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Γιώργος Χρούσος μίλησε για τα δύο εμβόλια, εκείνο της AstraZeneca και αυτό της Johnson & Johnson.

«Όντως η τεχνολογία αυτών των δύο εμβολίων είναι παρόμοια και στο εξωτερικό έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο μίας δόσης J&J. Είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε και στην χώρα μας και είμαστε πάντα σε επιφυλακή», δηλώνει στο TyposThes ο κ. Χρούσος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό παρενεργειών θρόμβωσης από το Johnson & Johnson. Θα πρέπει να γίνουν περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί για να εμφανιστούν τόσο σοβαρά περιστατικά και προς το παρόν έχουν γίνει περίπου 200 χιλιάδες με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Πάντως, υπάρχει πιθανότητα και για αυτό, είμαστε πάντα σε επιφυλακή αν χρειαστεί να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στις οδηγίες και τις συστάσεις εμβολιασμών», συμπληρώνει.

Όσο για το ότι τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από μέλη της επιστημονικής κοινότητας και ζητήματα γονιμότητας που σχετίζονται με συγκεκριμένα εμβόλια, είπε πως «δεν υπάρχει καμία σχέση της γονιμότητας με κανένα από τα 4 εμβόλια, δεν έχει αποδειχτεί απολύτως τίποτα από καμία έρευνα».

«Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμαστε πριν»

Ερωτηθείς για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από τα εμβόλια mRna, ο καθηγητής σχολίασε ότι η συγκεκριμένη παρενέργεια είναι επίσης πολύ σπάνια, με ποσοστό περίπου ένας στους 100 χιλιάδες και ότι είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή φεύγει από μόνη της. Για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Χρούσος υποστήριξε ότι ήδη έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και πως «με λίγη προσπάθεια ακόμα θα απαλλαγούμε τελείως από τον κορωνοϊό. Όταν φτάσουμε στο 80%, με ένα εκατομμύριο δόσεις ακόμα».

Όπως εξήγησε, σε αυτούς που έχουν ανοσία, περιλαμβάνονται: οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι έκαναν την πρώτη δόση αλλά και όσοι νόσησαν από τον κορωνοϊό. «Όταν αυτοί συνολικά φθάσουν στο 80% θα απελευθερωθούμε από την πανδημία. Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμαστε πριν. Αυτό προχωράει ραγδαία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, συνέστησε όσοι έκαναν με AstraZeneca την πρώτη δόση εμβολίου να κάνουν και τη δεύτερη. «Είναι προστατευτική και εναντίον της ινδικής μετάλλαξης που εξαπλώνεται. Επίσης στην δεύτερη δόση δεν είδαμε επιπλοκές του AstraZeneca. Οι ελάχιστες επιπλοκές που είδαμε ήταν στην πρώτη δόση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εμβόλια Κορωνοϊός Johnson & Johnson AstraZeneca
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ