Το πουρνάρι της πλατείας, ξυπνά κάθε χρόνο τις παιδικές αναμνήσεις, καθώς πάντα, ήταν συνδεδεμένο με τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων.
Μπορεί στις πλατείες των χωριών της Ηπείρου να δίνουν τη Χριστουγεννιάτικη νότα τα στολισμένα έλατα, όμως στη Σκλίβανη της Δωδώνης, είναι το υπεραιωνόβιο πουρνάρι, που χαρίζει στους κατοίκους την ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή.
Το φωτισμένο πουρνάρι της Σκλίβανης
Οι Σκλιβανίτες δεν στολίζουν χριστουγεννιάτικο έλατο, φωτίζουν κάθε χρόνο το πουρνάρι τους, με μια όμορφη νυχτερινή εκδήλωση, όπου όλο το χωριό συμμετέχει.
Είναι ένα έθιμο, κληρονομιά από γενιά σε γενιά που η «Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων», διαφυλάσσει και μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενιές, γιατί το πουρνάρι της πλατείας, συνδέεται άμεσα με τη ζωή και την ιστορική διαδρομή στο χωριό. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Βασίλης Μαγγιώρος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η πλατεία με το επιβλητικό πουρνάρι, πάντα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην περιοχή, είναι τοπόσημο. Εκεί παλαιότερες δεκαετίες, εστιαζόταν η κοινωνική ζωή του χωριού και το κοινοτικό συμβούλιο έπαιρνε αποφάσεις.
Κάθε χρόνο τη φωταγώγηση που πουρναριού, συνοδεύουν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια, από τα παιδάκια .
Οι ηλικιωμένοι αφηγούνται ιστορίες γύρω από το πουρνάρι της πλατείας. Στα παιδικά τους χρόνια θυμούνται, έρχονταν στο πουρνάρι, κομπανίες, οργανοπαίκτες από τα Τζουμέρκα τις γιορτινές μέρες. Εκεί, τοποθέτησαν το πρώτο ραδιόφωνο, και την πρώτη τηλεόραση που ήρθαν στο χωριό. Τα καλοκαίρια, τα μεγάλα κλαδιά του, πρόσφεραν ίσκιο και δροσιά τις ζεστές ημέρες.
Όπως μας λέει ο κ. Θανάσης Ζαρκάδας, κάποτε, όταν ένας γεωπόνος που πήγε στο χωριό διέκρινε την αγάπη του κόσμου για αυτό το δένδρο, είπε: «Οι Σκλιβανίτες προσκυνούν το πουρνάρι για άγαλμα στρατιώτη». Κατά τα καιρούς , πρόεδροι της κοινότητας έριχναν λίπασμα στο πουρνάρι για να το δυναμώσουν.
Το «ιερό» δένδρο των Σκλιβανιτών έχει μια ιστορία περίπου 300 ετών. Ήταν το μοναδικό δένδρο που ευδοκίμησε, ανάμεσα σε μονοπάτια από τα οποία περνούσαν κοπάδια. Όλες οι γενιές το θυμούνται. Με την πάροδο του χρόνου απέναντι από το πουρνάρι, χτίστηκε Σχολείο και λειτούργησε ένα καφενείο. Σήμερα, είναι μια υπέροχη λιθόστρωτη πλατεία, με το πουρνάρι να δεσπόζει στο κέντρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ