Αυτό το καλοκαίρι μας σημάδεψε όλους. Οι φωτιές που έχουν μετατρέψει σε στάχτη, 950.000 στρέμματα στην επικράτεια μέχρι σήμερα, ενώ συμπολίτες μας έχασαν σπίτια, χωράφια, εισόδημα και εκτοπίστηκαν, ζώα χάθηκαν με τραγικό τρόπο.
Με ανοιχτές ακόμα τις πληγές μας ,και με ενεργά πύρινα μέτωπα, είναι δύσκολο να κάνουμε ψύχραιμες συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον μας, είναι όμως αναγκαίο να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε τι μέλλον θέλουμε για μας και τα παιδιά μας.
Η κλιματική αλλαγή που ίσως μέχρι σήμερα ήταν για μας θέμα των ντοκιμαντέρ, έγινε η πραγματικότητά μας με βίαιο τρόπο. Αρχίζουμε έτσι να συνειδητοποιούμε ότι όσα διαβάζουμε η βλέπουμε για το θέμα αυτό, δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά επηρεάζουν την καθημερινότητα μας με ιδιαιτέρως δραματικό τρόπο και αναγκαστικά μας αφορούν όλους.
H υπερβολική ζέστη, ο παρατεταμένος καύσωνας, δεν οδηγεί μόνο σε μαζικές δραματικές επιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές αλλά ταυτόχρονα σκοτώνει σιωπηλά πολύ κόσμο όμως δύσκολα αποτυπώνεται στις στατιστικές. Κι αυτό επειδή συνήθως η υπερβολική ζέστη επιδεινώνει υφιστάμενα προβλήματα υγείας όπως προβλήματα καρδιάς κι έτσι οι θάνατοι είναι δύσκολο να καταγραφούν ως αποτέλεσμά της.
Είναι γεγονός όπως αναφέρει ο economist, ότι 70.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας κύματος καύσωνα στην Ευρώπη το 2003, διαπίστωση όμως που έγινε το 2008.
Το 2018 πέθαναν παγκοσμίως εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών 300.000 άνθρωποι άνω των 65 ετών, σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των θανάτων από αυτή την αιτία την περίοδο από το 2000 έως 2018 κατά 54% (Lancet medical journal).
Η καθημερινότητα που επιφυλάσσουν τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα στις πόλεις θα γίνει επικίνδυνα δύσκολη, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προετοιμάζονται οι δημοτικές αρχές.
Θα είναι από εδώ και μπρος απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθούν την πόλη και τον κάτοικο να αντέχει τις δύσκολες συνθήκες.
Η πρόβλεψη για υποδομές με κλιματισμό και αυτόνομη ενέργεια (σε περίπτωση διακοπών ρεύματος) που θα διαθέτουν δυνατότητα παραμονής και διανυκτέρευσης.
Η διαμόρφωση σε εξωτερικούς χώρους ειδικών στεγάστρων για σκιά αλλά και η δενδροφύτευση στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου, που ρίχνει τη θερμοκρασία της πόλης και δίνει ανάσα ζωής στους κατοίκους.
Η δυνατότητα πρόσβασης σε νερό σε πολλά σημεία της πόλης, ακόμα και η δημιουργία σταθμών ψεκασμού νερού για την προστασία από τη θερμοπληξία. Για τα νέα κτίρια θα πρέπει να λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψιν για την κατασκευή τους ο παράγοντας της υπερβολικής ζέστης ώστε να προστατεύεται το κτήριο, ο κάτοικος και η πόλη. Τα υφιστάμενα κτήρια θα μπορούσαν και αυτά να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με ειδικό λευκό βάψιμο, και δημιουργώντας πράσινες ταράτσες ώστε και το κτήριο να προστατεύεται αλλά και η συνολική θερμοκρασία της πόλης να μειώνεται.
Όλα αυτά είναι μέτρα για τις πόλεις μας που απαιτούν σχεδιασμό για να πραγματοποιηθούν και είναι αναγκαία.
Η προστασία της φύσης και ειδικά τώρα μετά την τεράστια καταστροφή απαιτεί διερεύνηση και διόρθωση των όποιων λαθών και διεύρυνση του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.
Οι πολίτες απέδειξαν ότι ενωμένοι και δραστήριοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και να στηρίξουν τις δύσκολες ώρες όμως απαιτείται σχεδιασμός που να τους εντάσσει και να τους καθοδηγεί.
Για την Κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση έφτασε η ώρα της αλήθειας που απαιτεί την προσαρμογή μας στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
* Ο Χρήστος Τεντόμας είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος πολιτισμού-αθλητισμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας