Για την επόμενη μέρα της πανδημίας, το στοίχημα του εμβολιασμού, αλλά και τις βαριές συνέπειες του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα, ακόμη κι αν το πέρασμά του δεν είναι θανατηφόρο ή βαρύ, μίλησε ο Έλληνας καθηγητής ιατρικής και κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλας Χρηστάκης, τονίζοντας ότι για κάθε έναν θάνατο από Covid, πέντε άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες.
Ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης χωρίζει την πανδημία σε φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ: «Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».
Ποιο ποσοστό όμως δίνει γενική ανοσία;
«Είναι περίπου 83%. Μεγάλη διαφορά. 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κι έπειτα, μέσα στο 2022, θα περάσουμε στη δεύτερη φάση.
«Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και δηλαδή έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια κλπ. Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση, την οποία λέτε θα ζήσουμε από το '22 και μετά. 2022 μέχρι '23-'24 περίπου. Το χειρότερο σε αυτή την δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου 5 θα έχουν πάθει… η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων…για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου 5 που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη», πρόσθεσε.
Προς το παρόν ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη.
«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση, έχεις 1% να πεθάνεις… Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ τον λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο», κατέληξε ο καθηγητής.