Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε για την αυξημένη κίνηση στους δρόμους παρά την καραντίνα που δείχνουν τα γραφήματα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ένα πείραμα που έκανε, δείχνει μια σημαντική διαφορά με την πρώτη καραντίνα της χρονιάς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει τους σεισμούς είναι το σεισμόμετρο. Πρόκειται για το όργανο που ανιχνεύει τους σεισμούς, όπως ανέφερε.
«Το 2004 είχα κάνει ένα πείραμα, όταν είχαμε την καραντίνα λόγω των ολυμπιακών αγώνων, ο σεισμογράφος που είχε εγκατασταθεί στο Θησείο την ημέρα που είχε σταματήσει η κυκλοφορία, δεν κατέγραφε κανένα θόρυβο, μπορούσαμε να δούμε σεισμούς της τάξεως των 1,5 και 2 ρίχτερ που κανονικά δεν βλέπουμε γιατί είναι βυθισμένοι μέσα στο θόρυβο. Όταν το έδαφος είναι ήσυχο τότε μπορείς να διακρίνεις την παραμικρή εδαφική κίνηση», σημείωσε ο κ. Χουλιάρας στην ΕΡΤ1.
Χθες το πρωί συνέκρινε δύο σεισμογραφήματα από το Θησείο (ATH) και την Πεντέλη (PTL) ξεκινούν την καταγραφή τους όπως φαίνεται αριστερά ώρα 12:00 Γκρήνουιτς δηλαδή 02:00 ώρα Ελλάδος.
«Η διαφορά στα δύο σεισμογραφήματα είναι φανερή. Τις πρώτες πρωινές ώρες έχουμε καταγραφή ησυχίας γιατί δεν υπάρχει κίνηση. Με το πέρας της ώρας φαίνεται η αύξηση της κίνησης», αναφέρει ο Γ. Χουλιάρας.
«Το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε όταν έχουμε διαδηλώσεις στην πλατεία συντάγματος ή όταν έχουμε εκρήξεις από βόμβες μολότοφ, αυτές οι κινήσεις καταγράφονται στον σεισμογράφο», καταλήγει.
- Οι ειδήσεις live
- Νέα πραγματικότητα: Ολικό lockdown από τις 9 το βράδυ -Κλειστά και μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα
- Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ για την καραντίνα ασθενών και επαφών τους -Τι ισχύει πλέον
- ΔΕΔΔΗΕ: Επιστροφή χρημάτων σε λογαριασμούς ΔΕΗ λόγω αιολικών πάρκων -Δείτε αν είστε δικαιούχοι
- Το «κρας τεστ» των κορυφαίων εμβολίων: Pfizer–BioNTech και Οξφόρδη-AstraZeneca -Οι 9 διαφορές