Η HOPEgenesis, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015, συμπληρώνει φέτος 10 επιτυχημένα χρόνια, αναδεικνύοντας ένα μοναδικό έργο στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Με βασική αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας, η οργάνωση προσφέρει πρακτικές λύσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας: το δημογραφικό αδιέξοδο.
Η δράση της HOPEgenesis έχει ήδη αποφέρει καρπούς. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν γεννηθεί 800 παιδιά, ενώ 850 οικογένειες έχουν ωφεληθεί σε περιοχές όπου οι γεννήσεις ήταν μηδενικές για χρόνια. Η οργάνωση δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 500 απομακρυσμένες περιοχές, συνεργαζόμενη με 24 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία. Και βέβαια, η ιατρική της ομάδα - αποτελούμενη από περισσότερους από 50 εθελοντές επαγγελματίες - εξασφαλίζει την άριστη φροντίδα για τις ωφελούμενες γυναίκες.
Άλλωστε, οι αριθμοί γι’ ακόμη μια φορά είναι αποκαλυπτικοί. Με βάση τις στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί από τα 10.000.000 σε 8.500.000 έως το 2050 και από τα 8.500.000 κατοίκων το 2050, το 36% θα είναι άνω των 65 ετών. Επίσης, η έγκυρη επιθεώρηση The Lancet εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στα 5,5 εκατ. το 2100. Δηλαδή θα έχει θα έχει λιγότερο πληθυσμό από το 1950. Παράλληλα, έχουμε 1 γέννηση ανά 2 θανάτους (ΕΛ.ΣΤΑΤ απογραφή 2022), ενώ το 2050 θα εργάζεται 1 και θα συνταξιοδοτούνται 3. Τέλος, ο αποτρεπτικός λόγος για την απόκτηση παιδιού από τους Έλληνες είναι η οικονομική κατάσταση και ακολουθούν οι ανεπαρκείς παροχές/υποστήριξη από το κράτος.
Ένα όραμα που αλλάζει ζωές
Η HOPEgenesis δημιουργήθηκε με την πεποίθηση ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την ευκαιρία να φέρει παιδιά στον κόσμο, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας ή οικονομικών συνθηκών. Δραστηριοποιούμενη σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, από ακριτικά νησιά μέχρι δυσπρόσιτα χωριά, η οργάνωση έχει στόχο να εξαλείψει τα εμπόδια που συχνά αποτρέπουν τις γυναίκες από το να γίνουν μητέρες. Ο πρόεδρος και ιδρυτής της οργάνωσης, μαιευτήρας – γυναικολόγος, κ. Στέφανος Χανδακάς, τόνισε: «Μία ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό το 2014, ξεκίνησε να υλοποιείται το 2015 και σήμερα αριθμεί 850 οικογένειες από απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας που έχουν ωφεληθεί και έχουν (ή θα φέρουν τους επόμενους μήνες) μία ακόμα ζωή στον κόσμο. Μία ιδέα που ξεκίνησε από την ανασφάλεια και την οικονομική δυσχέρεια των γυναικών ακριτικών νησιών να αποκτήσουν παιδί, την οποία αντιλήφθηκα μέσα από την εθελοντική μου προσφορά στην Ομάδα Αιγαίου, και η οποία εξαπλώθηκε σε 500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, και εξελίχθηκε και σε παγκόσμια συνέδρια για το Δημογραφικό με το Economist. Μία ιδέα που έπρεπε να υλοποιηθεί μέσα στην καραντίνα υπό την απειλή του covid, προτρέποντας την οργάνωση να προσφέρει νέες πρωτοποριακές εφαρμογές ατομικής τηλεϊατρικής στις εγκύους περιοχών χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές. Μία ιδέα που είχε τόσο μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο (για κάθε 1€ δωρεάς ή χορηγίας, επιστρέφεται αξία 5,69€ στην κοινωνία) που έπρεπε άμεσα να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα για τα παιδιά που γεννιούνται και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους γονείς, με τη δημιουργία δημοτικών παιδικών σταθμών. Και το επόμενο, παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής, επισκευές σχολείων, προγράμματα υποτροφιών. Η HOPEgenesis είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα».
Από τη θεωρία στην πράξη
Η HOPEgenesis, με το όραμα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που συνδυάζει ιατρική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη. Μέσα από την υιοθέτηση ακριτικών περιοχών, καλύπτει τα έξοδα κύησης, τοκετού και μεταφοράς εγκύων, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στην απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, στηρίζει γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών για απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση και η δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών, όπως παιδικοί σταθμοί και κέντρα απασχόλησης, ενισχύουν το δίκτυο υποστήριξης των νέων οικογενειών.
Η HOPEgenesis δουλεύει στενά με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ συνεργάζεται με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το πρόγραμμα «Η Περιφέρεια Στερεά Ελλάδα ανά-γεννιέται», που εστιάζει στη στήριξη οικογενειών σε απομονωμένες περιοχές. Επιπλέον, με έμφαση στην εκπαίδευση και την έρευνα, διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες, καλλιεργώντας την ευαισθητοποίηση για τα δημογραφικά ζητήματα. Μέσα από αυτές τις πολυδιάστατες παρεμβάσεις, η HOPEgenesis αποδεικνύει πως η θεωρία μπορεί να μετατραπεί σε πράξη για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.
Η ελπίδα σε Λειψούς και Σίκινο
Στους Λειψούς, η κ. Βαντσιούρη Μαρία, νέα μητέρα και ωφελούμενη του προγράμματος, τονίζει: «Για εμένα η HOPEgenesis είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός που έχει καταφέρει μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να βάλει στο πρόγραμμα του πολλά νησιά και ορεινές περιοχές. Είμαι ευγνώμων στον κ. Χανδακά και σε όλο το προσωπικό και εθελοντές. Μπήκα στο πρόγραμμα μόλις είχε ξεκινήσει, στη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου, της Ελπίδας, και γέννησα και το τρίτο. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που ζουν σε δυσπρόσιτα νησιά να νιώθουν ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας και αυτό το προσφέρει η HOPEgenesis. Πλέον έχω δικτυωθεί με άλλους οργανισμούς, προσφέροντας και άλλες παροχές στα νησιά εκτός από τη γέννηση ενός παιδιού, γι΄αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήριακαι μακάρι όλοι οι οργανισμοί να πρόσφεραν τόσα πολλά πράγματα».
Αξίζει να σημειωθεί πως στους Λειψούς η HOPEgenesis, σε συνεργασία με την Eurolife FFH και τον Δήμο, δεν περιορίστηκε μόνο στην υποστήριξη γεννήσεων. Δημιούργησε και έναν σύγχρονο παιδικό σταθμό, προσφέροντας στους νέους γονείς την αναγκαία υποδομή για την ανατροφή των παιδιών τους. O Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Λειψών αγόρασε το ακίνητο με ιδίους πόρους, ενώ οι υπόλοιποι φορείς ανέλαβαν τον εξοπλισμό και τη μετατροπή του χώρου. Η δημιουργία ενός σχολείου σε έναν ακριτικό τόπο δεν είναι απλά μία ανάγκη αλλά ένα έργο ζωής, μία «επένδυση» και μία υπόσχεση πως ο Ελληνισμός θα συνεχίζει να ανθεί ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Η παρουσία της HOPEgenesis στους Λειψούς δεν περιορίστηκε μόνο στην κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού. Η οργάνωση έχει συμβάλει στην αύξηση των γεννήσεων σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε εγκύους και καλύπτοντας τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα με το οποίο ασχολήθηκε και έφερε αποτελέσματα ήταν η εξασφάλιση του κόστους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε υπογόνιμα ζευγάρια με οικονομική στενότητα. Το έργο της είναι θεάρεστο χωρίς συζήτηση! Ο Δήμος Λειψών νιώθει ευγνώμων και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τη HOPEgenesis για την ανεκτίμητη προσφορά της, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην ενίσχυση του δημογραφικού δυναμικού του νησιού».
Στη Σίκινο, η Χριστιάννα Παπαδογιάννη, η οποία συμμετείχε δύο φορές στο πρόγραμμα, έγινε μητέρα με τη βοήθεια του κ. Στέφανου Χανδακά, του ιδρυτή της HOPEgenesis. Και τα λόγια της αποτυπώνουν την εμπειρία της με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο: «Όταν λέμε ευχαριστώ στην ομάδα της HOPEgenesis είναι χωρίς υπερβολές το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Ακούγεται κλισέ αλλά είναι η αλήθεια μας. Με την ανεκτίμητη βοήθειά τους, οικονομική και ψυχολογική, δίνουν ζωή στη ζωή μας και κατ΄ επέκταση στο μικρό νησί μας. Η μοναδική αυτή πρωτοβουλία εκτός από βοήθεια είναι και κίνητρο για τα νέα ζευγάρια. Το κόστος της εγκυμοσύνης στη νησιωτική Ελλάδα είναι δυσβάσταχτο. Και όταν λέμε κόστος να συμπεριλάβουμε και το άγχος των εν δύναμη νέων γονιών, χωρίς νοσοκομεία, (στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει ένας αγροτικός ιατρός και ένας νοσηλευτής), χωρίς φαρμακείο, με 12ωρο ταξίδι μέχρι την πρωτεύουσα, με νοτιάδες, μποφόρια και άλλες αντιξοότητες που στην ηπειρωτική Ελλάδα μοιάζουν ανούσιες λεπτομέρειες. Προσωπικά δεν κατάγομαι από τη Σίκινο, ζω στο νησί τα τελευταία έξι χρόνια και η ανασφάλειά μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τις ντόπιες κοπέλες, μαθημένη αλλιώς (με άμεσες επισκέψεις στα ιατρεία, μικροβιολογικά, κλπ.). Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν ήταν ο δρ. Στέφανος Χανδακάς και η ομάδα του δεν θα είχα δεύτερο παιδί, χωρίς υπερβολές. Με πολλά προβλήματα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη και ακόμα περισσότερα στην δεύτερη, ο γιατρός ήταν πάντα παρών, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, απαντούσε αμέσως στο τηλέφωνο με σημαντικές παρεμβάσεις, ιατρικές κυρίως αλλά και ψυχολογικές. Στο τέλος πήγαν όλα καλά, χάρη σε αυτόν και την ομάδα του και είμαι πεπεισμένη γι΄ αυτό. Μακάρι να μπορούσα να κάνω και τρίτο παιδί, όλα με τη HOPEgenesis. Καλή συνέχεια στο θεάρεστο έργο σας».
Η HOPEgenesis κοιτάζει μπροστά με αισιοδοξία. Η επέκταση των δράσεων σε περισσότερες περιοχές, η ενίσχυση των συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και η διαρκής καινοτομία στις υπηρεσίες της την καθιστούν πρωτοπόρο στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Το μήνυμα της HOPEgenesis είναι ξεκάθαρο: «Η ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά με τη στήριξη της ζωής»!