Ανθρώπινο δυναμικό ικανό και επαρκώς καταρτισμένο να καλύψει τις ανάγκες χολιγουντιανών, αλλά και εγχώριων και άλλων διεθνών παραγωγών μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα.
Οι επαγγελματικές ειδικότητες, όπου η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) και η συνεχόμενη ανανέωση της γνώσης (reskilling), είναι αναγκαίες ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα μας, δεν εξαντλούνται στους προφανώς σχετιζόμενους με την παραγωγή μίας ταινίας κλάδους (σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας, σκηνογραφία, μοντάζ κ.ο.κ) αλλά περιλαμβάνουν και κλάδους όπως κομμωτές, πυροτεχνουργούς, ηλεκτρολόγους, ειδικούς σε κάθε τομέα.
Τον φιλόδοξο στόχο της χαρτογράφησης των αναγκών, της διασύνδεσής τους με τις δομές εκπαίδευσης και εν τέλει του «παντρέματος» προσφοράς και ζήτησης θέσεων εργασίας ανέλαβε η μη κυβερνητική οργάνωση YET (Young Entrepreneurs of Thessaloniki) υλοποιώντας με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ το πρόγραμμα «Film Beyond».
Σε εκδήλωση δικτύωσης του «Film Beyond», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έγινε εκτενής συζήτηση για τις δεξιότητες που ζητά η σύγχρονη αγορά των οπτικοακουστικών μέσων, τις συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν ανάμεσα στην κινηματογραφική βιομηχανία και τον τομέα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, και τη χάραξη πολιτικών που θα ενισχύσουν τις σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε και η διαδικτυακή πλατφόρμα (job board) Reel Talent, που έχει στόχο την διασύνδεση μεταξύ φοιτητών και νέων επαγγελματιών στον οπτικοακουστικό χώρο με εταιρείες παραγωγής - εγχώριες και διεθνείς - που αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό.
«Η ζωντάνια της ελληνικής κινηματογραφικής σκηνής συναντά την εξειδίκευση από το Χόλιγουντ»
Την εκδήλωση άνοιξε ο αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις πρόξενος των ΗΠΑ, Άιζακ Χάνσεν Γιόζεφ (Isaac Hansen Joseph), μιλώντας για μία «πρωτοποριακή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Ελλάδας μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που μπορεί να συνδυάσει τη ζωντάνια και τον δυναμισμό της ελληνικής κινηματογραφικής σκηνής με λίγη εξειδίκευση από το Χόλιγουντ».
«Η αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι υπερήφανη που ενώνει τις δυνάμεις της με όλους εσάς στην ανάπτυξη αυτής της νέας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το «Film Beyond» αποτελεί «ένα εργαλείο συνεργασίας, που μπορεί να ωφελήσει ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία, βοηθώντας ουσιαστικά τους επίδοξους κινηματογραφιστές να γίνουν έμπειροι επαγγελματίες».
Στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως εξήγησε, ειδικοί από τις ΗΠΑ επισκέφθηκαν τοποθεσίες σε όλη την ελληνική επικράτεια, από την Κοζάνη έως το Καστελόριζο, ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας έγινε προσπάθεια «να εντοπίσουμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί για να αναπτύξουμε μια δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα που μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις του κινηματογράφου και της βιομηχανίας για εξειδικευμένη τεχνογνωσία και τεχνικά καταρτισμένα συνεργεία». Μετέφερε δε τη μαρτυρία παραγωγών ταινιών των ΗΠΑ, ότι δυσκολεύονται να εντοπίσουν το τοπικό ταλαντούχο τεχνικό προσωπικό που θα ήθελαν, παρά το γεγονός ότι θα προτιμούσαν να το προσλάβουν, μειώνοντας το δικό τους κόστος, με παράλληλα περισσότερα οφέλη για την Ελλάδα.
Εκπληξη ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ
«Το πρόγραμμα Film Beyond είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής μας συνειδητοποίησης ότι η αύξηση της πρόσβασης και η βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι το κλειδί για την καλλιέργεια της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του κινηματογράφου, που θα είναι έτοιμοι να λάμψουν τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή σκηνή […] Κοινός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δεξιότητες που διδάσκονται στα πανεπιστήμια και στις επαγγελματικές σχολές, θα ευθυγραμμίζονται με τις εξελισσόμενες ανάγκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας» υπογράμμισε ο πρόξενος.
Τα τρία στάδια του προγράμματος
Ο CEO της ΥΕΤ Βασίλης Τσουλής, κάνοντας μία αναδρομή στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας ανέφερε πως «παρατηρήσαμε ότι υπήρχε ένα κενό, μία ανισορροπία», καθώς «από τη μία υπήρχε η αυξανόμενη ζήτηση και ενδιαφέρον ειδικά από την πλευρά εταιρειών παραγωγής των ΗΠΑ, να έλθουν στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη να κάνουν παραγωγές, να στήσουν δομές που θα μείνουν στην πόλη και από την άλλη υπήρχε η έλλειψη δεξιοτήτων, οι παραγωγές δεν μπορούσαν να βρουν κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό να καλύψει τις ανάγκες». Όπως διευκρίνισε, ο κλάδος στη χώρα μας υπάρχει, είναι αναπτυγμένος, δεν είναι κάτι που ξεκινάει σήμερα, όμως «είναι εντελώς διαφορετικό να συζητάμε για μεγάλες παραγωγές που απαιτούν εντελώς διαφορετικές διαδικασίες και δεξιότητες».
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σημείωσε ότι «ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία των επαφών με τους stakeholders, τις εταιρείες παραγωγής, το ΕΚΟΜΕ, διάφορα φεστιβάλ, ανθρώπους παραγωγής, σχολές με ειδίκευση στο αντικείμενο, με τη λογική ότι οι συνέργειες μπορούν να φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα».
Πρώτος στόχος του Film Beyond και πρώτο στάδιο του προγράμματος είναι μία χαρτογράφηση των δεξιοτήτων που λείπουν από το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας και, όπως είπε ο κ. Τσουλής, «έχουμε ήδη μία αρκετά διεξοδική λίστα, με πολλές ειδικότητες, από το κομμάτι της παραγωγής και υποστήριξης της δημιουργίας υλικού έως το post production». Ο δεύτερος στόχος αφορά την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας Reel Talent, που φέρνει κοντά την προσφορά θέσεων εργασίας από εταιρείες παραγωγής των ΗΠΑ και όχι μόνο. «Η ζήτηση που υπάρχει από μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ είναι μόνο η αφετηρία, γιατί από εκεί και πέρα η πλατφόρμα θέλουμε να είναι ανοιχτή σε όλες τις εταιρείες παραγωγών και σε όλες τις ειδικότητες, από σεναριογράφους και σκηνοθέτες μέχρι ηλεκτρολόγους, φροντιστές, πυροτεχνουργούς και ειδικούς στην παραγωγή» εξήγησε ο ομιλητής.
Ο τρίτος στόχος του προγράμματος αφορά στην προσπάθεια ενίσχυσης των εκπαιδευτικών φορέων ώστε να δημιουργήσουν νέα προγράμματα σπουδών,για να καλύψουν τις ανάγκες που θα καταγραφούν από τη χαρτογράφηση των δεξιοτήτων που λείπουν.
Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα που λειτουργεί στον διαδικτυακό τόπο https://reeltalent.gr/ ο ομιλητής Χριστόφορος Αϊβαζίδης εξήγησε πως «θελήσαμε να φτιάξουμε ένα σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, με στόχο να γίνει η αρχή για να εδραιωθεί η βιομηχανία κινηματογράφου σε αυτή τη χώρα».
Τοποθετήσεις στην εκδήλωση έκαναν εκπρόσωποι του ΕΚΟΜΕ και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.