Στη σύλληψη ενός 45χρονου άνδρα για διατάραξη της κοινής ειρήνης προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο δημαρχείο της Χίου, ενώ αναζητείται ένας 32χρονος.
Η ένταση σημειώθηκε κατά την είσοδο του βουλευτή και υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, για να παραβρεθεί στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Ορισμένοι από τους συγκεντρωθέντες, μόλις είδαν τον υφυπουργό, εξαγριώθηκαν, όπως αναφέρει το politischios. Μάλιστα, πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες, ενώ έσπασαν την πόρτα του δημαρχείου Χίου, προκειμένου να μπουν μέσα.
Οπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr, η σύλληψη του 45χρονου έγινε το πρωί της Τρίτης, 14 Ιανουαρίου 2020 και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθεί στην εισαγγελέα Χίου, που θα αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί σε δίκη με την διαδικασία του αυτοφώρου.
Ο έτερος που φέρεται να έχει συμμετοχή κατά το επίμαχο στιγμιότυπο που έσπασε η τζαμαρία της εισόδου του δημαρχείου, έχει ταυτοποιηθεί από την αστυνομία και αν βρεθεί θα παραπεμφθεί μαζί με τον ήδη συλληφθέντα.
Μηταράκης: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο
Την ίδια ώρα, δήλωση σχετική με τη χθεσινή συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, και όσα συνέβησαν εκεί, εξέδωσε ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος.
Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μητσαράκη:
«Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές.
Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου».