Έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αποτελεί το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου.
Εδω και πολλά χρόνια, έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο μέρος για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις δραστηριότητές τους αλλά και την κοσμοπολίτικη ζωή σε ένα και μόνο "πακέτο" απόλαυσης και ξεκούρασης. Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου βρίσκεται στην τοποθεσία Αγριόλευκες σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τον οικισμό Χάνια και σε υψόμετρο 1.471 μέτρων με τις τοπικές κλιματολογικές και μορφολογικές συνθήκες να τού προσδίδουν μία μοναδικότητα.
Οι προετοιμασίες στο Χιονοδρομικο Πηλίου
Για τη φετινή χειμερινή περίοδο ο πήχης έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλά και έχουν ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών του Χιονοδρομικού Κέντρου, το οποίο δημιουργήθηκε το 1967 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου και μαζί με το αντίστοιχο στο Σέλι του Βερμίου ήταν τα πρώτα στην Ελλάδα, παρέχοντας τις στοιχειώδεις για την εποχή εκείνη διευκολύνσεις στους Ελληνες σκιέρ.
Η φήμη του Χιονοδρομικού στο Πήλιο δεν είναι τυχαία. Η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική, αφού βρίσκεται σε πλαγιές όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα από τη μία πλευρά να αγναντεύουν την απεραντοσύνη του Αιγαίου και από την άλλη να απολαμβάνουν τη γαλήνη του Παγασητικού.
Όλες οι πίστες συναγωνίζονται σε φυσικό κάλλος η μία την άλλη, ακόμη και εκείνες των μεγάλων καταβάσεων που γίνονται ανάμεσα σε τεράστιες οξιές, αγριόλευκες και καστανιές και χαρίζοντας ειδυλλιακές εικόνες σε όποιους επισκέπτονται το βουνό των Κενταύρων. Υπάρχουν έξι πίστες με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα, αφού για φέτος θα δοθεί προς χρήση και η νέα πίστα που είναι η μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες.
Ο επικεφαλής του "Κενταύρων Όρος" Γρηγόρης Ιγγλέσης, που διαχειρίζεται το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε έτοιμοι για την πιθανότατα καλύτερη χρονιά μας. Ολοκληρώθηκε η συντήρηση και των πέντε αναβατήρων, έχουμε ετοιμάσει την καινούρια πίστα, που είναι μεγαλύτερη των συνολικά έξι, ενώ φέτος για πρώτη φορά μπήκαν και χιονοπαγίδες για να συγκρατούν το χιόνι, ώστε να μην φεύγει και διασκορπίζεται σε διάφορα σημεία λόγω των σφοδρών ριπών ανέμων που σαρώνουν συχνά την περιοχή. Οι αγριόλευκες φέτος είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά».
Όλες οι πίστες για σκι καταβάσεων είναι εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και παράλληλα λειτουργούν πέντε αναβατήρες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των αθλητών και των σκιέρ γενικότερα. Σε όλα αυτά που χαρακτηρίζονται ως υποδομές εξυπηρέτησης θα πρέπει να προστεθούν και οι διευκολύνσεις για όσους φτάνουν με τα αυτοκίνητά τους, αφού το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου διαθέτει 3 χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, εστιατόρια, εταιρείες ενοικίασης ή πώλησης εξοπλισμού ειδών για σκι, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, ενώ παράλληλα λειτουργούν σχολές για σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρονών και άνω από έμπειρους δασκάλους.
Για φαγητό στα Χάνια και την Πορταριά Πηλίου
Πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκονται τα Χάνια, ένας πανέμορφος οικισμός με δεκάδες ξενοδοχεία και σαλέ, αλλά και εστιατόρια όπου σερβίρονται μεταξύ άλλων η περίφημη φασολάδα και το παραδοσιακό σπετζοφάι, που χαρακτηρίζουν την πηλιορείτικη κουζίνα μαζί με τις αξεπέραστες σε γεύση φημισμένες πίτες της περιοχής. Ο δρόμος από τον Βόλο προς τα Χάνια ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες παραμένει ανοιχτός για την κίνηση των αυτοκινήτων.
Λίγο χαμηλότερα βρίσκονται πολλά διάσημα χωριά του Πηλίου, όπως η κοσμική Πορταριά και η αξεπέραστη για την αρχιτεκτονική της Μακρυνίτσα, που αποκαλείται και "μπαλκόνι του Πηλίου" με τη μοναδική θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό. Προορισμός για όλες τις εποχές, αγαπημένος και εύκολα προσβάσιμος σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, που προετοιμάζεται για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και που ο στολισμός της και οι εκδηλώσεις αποτελούν σημείο αναφορας για όλους.
*Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Γρηγόρη Ιγγλέση