Χατζηδάκης: 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης τα επόμενα χρόνια - iefimerida.gr

Χατζηδάκης: 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης τα επόμενα χρόνια

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Κωστής Χατζηδάκης / Φωτογραφία: INTIME - ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνολικά 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα συμμετάσχουν, τα επόμενα χρόνια, στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι δηλώσεις του υπουργού ακούστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας αφιερωμένης στο ανθρώπινο δυναμικό, με θέμα «Upskilling & Reskilling», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) στο αμφιθέατρο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, επί δεκαετίες, η χώρα μας δεν αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια της Ε.Ε. για προγράμματα κατάρτισης και, όπως εξήγησε, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στους δείκτες αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και, πλέον, συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων της κατάρτισης, αλλά και των καταρτιζομένων, με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισήγαγε τη μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων, βάσει αποτελέσματος (payment by results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων.

Χατζηδάκης: Συνεργασίες της ΔΥΠΑ με διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας

Επίσης, όπως είπε, εισήχθησαν, για πρώτη φορά, τα Πανεπιστήμια στα προγράμματα κατάρτισης και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχει ήδη υλοποιήσει συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς στον χώρο της τεχνολογίας, όπως με τη Google, την Amazon, την Cisco και τη Microsoft.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης τάχθηκε υπέρ της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.

«Το ζητούμενο είναι να φύγουμε από τη θεωρία και να πάμε στην πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης εξήρε τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την αποτελεσματική διασύνδεση των αναγκών της οικονομίας με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece, διατύπωσε την πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για σύνδεση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους με το reskilling και το upskilling που θα αφορά τις επιχειρήσεις που επενδύουν αποφασιστικά στο ανθρώπινο δυναμικό και εκείνους τους εργαζόμενους που ανταποκρίνονται στο να λαμβάνουν πιστοποιημένες δεξιότητες.

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τον παρέλαβε στα 650 ευρώ και τον έχει αυξήσει στα 780 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για να φτάσουμε να γίνουν αυτές οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η οικονομία προχώρησε και η ανεργία μειώθηκε από το 17,5%, που την παραλάβαμε, στο 10,8%.

Αυτό ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, απλοποιήθηκε το αδειοδοτικό περιβάλλον και εστάλησαν μηνύματα σταθερότητας και σοβαρότητας, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποσαφηνίζοντας ότι, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ελήφθησαν υπ' όψιν οι αντοχές των επιχειρήσεων και οι αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, «ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, που έχουμε υψηλό εισαγόμενο πληθωρισμό».

«Η κυβέρνηση καθορίζει το μίνιμουμ. Όμως, δεν εμποδίζει ούτε, μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, να δοθούν περισσότερα χρήματα ούτε αποθαρρύνει το να υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις. Αντίθετα, έχουμε κάνει υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τουρισμό και στην εστίαση» συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», οι μέσες αμοιβές το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την αύξηση, που αποφασίστηκε, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση προηγουμένως και, σε όρους αγοραστικής δύναμης, ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η προηγουμένως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ