Χατζηβασιλείου: Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Χατζηβασιλείου: Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Τάσος Χατζηβασιλείου
Τάσος Χατζηβασιλείου / (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους τρεις στόχους της Ελλάδας, τις τρεις ελληνικές θέσεις, σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία αποσαφήνισε ο υφ. Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου απέκλεισε την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο OPEN . "Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για μία διατηρήσιμη και σταθερή ειρήνη μίλησε ο Τ. Χατζηβασιλείου

"Προτεραιότητα μας είναι να δουλέψει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός" τόνισε επισημαίνοντας ότι "στόχος μας δεύτερος είναι να μπορέσει η Ουκρανία να στηριχτεί στην άμυνα της για όσο χρειαστεί με όποιον τρόπο στο μέτρο του δυνατού. Και τρίτος στόχος να μπορέσει η Ουκρανία όταν θα καθήσει σε ένα τραπέζι συζητήσεων να έχει την καλύτερη δυνατή αφετηρία για να πετύχει μια διατηρήσιμη και σταθερή ειρήνη. Αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις".

Και πρόσθεσε: "Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ότι το να υπάρχει μία κουβέντα που περιλαμβάνει αποστολή στρατευμάτων αποδυναμώνει τη συζήτηση για κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι το μείζον σήμερα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για μία αλλαγή σκηνικού στο πεδίο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία αισιοδοξία για την επόμενη φάση".

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι "η Ελλάδα δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους Ρώσους πολίτες" "αλλά διαφωνεί με την επιλογή του Κρεμλίνου να εισβάλει εναντίον τρίτης κυρίαρχης χώρας". Αποσαφήνισε δε ότι "είμαστε υπέρ εκείνων οι οποίοι δέχονται απρόκλητη εισβολή από τρίτους. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι ξεκάθαρος υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου και να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά σε υποθέσεις άλλων χωρών. Η Ουκρανία δέχθηκε μία εισβολή από τη Ρωσία; Δεν οφείλουν λοιπόν οι σοβαρές και υπεύθυνες χώρες που σέβονται το Δίκαιο να πάρουν θέση υπέρ του αμυνόμενου; Αυτό έκανε η Ελλάδα και αυτό είναι το σωστό".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς για την στάση της Ευρώπης είπε ότι "έχασε πολύτιμο χρόνο" ως προς την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας και κοινής άμυνας πριν από την ρωσική εισβολή και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί "άνοιξε επιτέλους η συζήτηση και μάλιστα πολύ γρήγορα και πήγαινει με ταχείς ρυθμούς ώστε να προχωρήσουμε σ' ένα κοινό πλαίσιο για την ευρωπαική άμυνα". "Θεωρώ" πρόσθεσε "ότι η Ευρώπη είναι και θα είναι παρούσα στην Ουκρανία, γιατί όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, η Ευρώπη θα είναι εκείνη η οποία θα συνδιαμορφώσει τον νέο σκηνικό ασφάλειας στην περιοχή. Διότι η Ουκρανία είναι στο σπίτι μας, άρα, μοιραία η Ευρώπη έχει και ρόλο και λόγο και πρέπει να έχει ακόμα ισχυρότερο ρόλο στην ουκρανική υπόθεση".

Αναφορικά με την Chevron και την Exxon Mobil χαρακτήρισε την παρουσία τους ως "ψήφο εμπιστοσύνης" προς την Ελλάδα. "Δεν θα έρχονταν εδώ δεν υπήρχαν στοιχεία για κοιτάσματα σε σημαντικό βαθμό ούτε αν δεν αναγνώριζαν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο. 'Αρα η παρουσία τους στην Ελλάδα είναι ψήφος εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα είναι μία έμμεση αναγνώριση της ελληνικής δικαιοδοσίας στην θαλάσσια περιοχή αυτή" τόνισε.

Επιπροσθέτως ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι η πρόσφατη οριοθέτηση από την Λιβύη οικοπέδων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης σεβόμενη τη μέση γραμμή σηματοδοτεί ότι "η συζήτηση, η σκληρή δουλειά και η συστηματική προσπάθεια που κάνει κυβέρνηση απέφερε καρπούς". Και πρόσθεσε: "Εμείς λοιπόν επιμένουμε, ακολουθούμε το Δίκαιο, ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς καμία έκπτωση και συνεχίζουμε το σχεδιασμό".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ