«Χωρίς δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», ξεκαθαρίζει στο iefimerida.gr o Χάρης Δούκας.
Σχολιάζοντας το έκτακτο ενεργειακό σχέδιο που αναμένεται να εγκρίνει η ΕΕ στις 18 Μαΐου για την αντιμετώπιση πιθανής απότομης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ σημειώνει ότι πρόκειται για δέσμη μέτρων γνωστή από το παρελθόν.
Αν εφαρμοστούν τα μέτρα αναμένεται να έχουν σημαντικά θετικό αποτέλεσμα
«Τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και αλλαγής συμπεριφοράς, που μπορεί να δημιουργήσουν χωρίς κόστος τεράστιες αλλαγές στις συνολικές ποσότητες που καταναλώνουμε, είναι μια συζήτηση πολλών ετών και θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας τα επανέφερε με έναν δεκάλογο απλών σχηματικών πράξεων που, αν εφαρμοστούν, αναμένεται να έχουν σημαντικά θετικό αποτέλεσμα. Ειδικά στην Ευρώπη, που επιθυμούμε να πάμε γρήγορα στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο», σχολιάζει ο κ. Δούκας.
Ο ίδιος επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και γενικά από τα ορυκτά καύσιμα είναι άμεσα συνδεδεμένη με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
«Μεταξύ άλλων, είναι ένας τρόπος να εκτονώσουμε και την ηθική ενοχή ότι χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν», λέει με νόημα. Ενώ, παράλληλα, τονίζει ότι αν επιτυγχανόταν εξοικονόμηση ενέργειας 1/100 από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αυτό θα ισούταν με την κατανάλωση ενέργειας 7 εκατομμυρίων σπιτιών ή με 60 τάνκερ πετρελαίου ή με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 12.000.000 αυτοκινήτων.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί ότι «με απλές δράσεις, όπως η σωστή χρήση του θερμοστάτη, των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.α. μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση της ενεργειακής απόδοσης. Υπάρχουν χώρες και πόλεις στις οποίες ήδη εφαρμόζονται σχετικές πιλοτικές δράσεις, όπως π.χ. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα, που τις έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες και έχουν αλλάξει τη ζωή τους».
Πρόσφατα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είπε το περίφημο: «Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;». Στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες έχουν αρχίσει να μπαίνουν διλήμματα του τύπου ότι αν θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο θα πρέπει να αναλάβουμε, ο καθένας ξεχωριστά, το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.
Απαιτούνται άμεσες κινήσεις που να διασφαλίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους
Ο Χάρης Δούκας σημειώνει ότι δεν συμφωνεί απόλυτα μ’ αυτές τις απόψεις, σχολιάζοντας ότι η ευθύνη είναι με έναν διαφορετικό τρόπο ορισμένη.
«Οι αποφασίζοντες έχουν κάνει πολύ λίγα -είναι η αλήθεια- για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας. Να είναι, δηλαδή, τα σπίτια μας μονωμένα, να καταναλώνουμε λιγότερο, να έχουμε σύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς, σιδηρόδρομο κ.α. Η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε νέες υποδομές φυσικού αερίου. Για να μεταβούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση χρειαζόμαστε υποδομές στις μεταφορές, στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, στις ''έξυπνες'' πόλεις και να δώσουμε χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως προσθέτει, η Ευρώπη συζητά για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο είχε σχεδιαστεί πριν από τον πόλεμο και την κρίση σε μια άλλη λογική.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δίνουμε ούτε ένα ευρώ αν δεν διασφαλίζει τους οικονομικά ασθενέστερους, που είναι πάρα πολλοί πλέον», καταλήγει.