Στην δράση «Μεσογειακός Καθαρισμός», που πραγματοποιείται σε 11 λιμάνια της χώρας με στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας από τα πλαστικά συμμετέχει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Εναλεία».
Η δράση αφορά τον υποθαλάσσιο καθαρισμό της Μεσογείου, χρησιμοποιώντας το δίκτυο των επαγγελματιών αλιέων και την επανένταξη των συλλεχθέντων απορριμμάτων εκ νέου στην κυκλική οικονομία.
Η αποστολή των πέντε τρατών
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου «πέντε μηχανότρατες από το λιμάνι της ιχθυόσκαλας της Σούδας, αναλαμβάνουν να καθαρίσουν χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας του Κρητικού πελάγους, ενώ ταυτόχρονα σταθμοί συλλογής χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών θα δημιουργηθούν στην Σούδα, το Ενετικό Λιμάνι και το λιμάνι της Νέας Χώρας. Το υλικό αυτό, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων προϊόντων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα χρησιμοποιημένα αλιευτικά δίχτυα από μηχανότρατες, ανεμότρατες, γρι γρι και παράκτια σκάφη θα μετατραπούν σε χρήσιμα προϊόντα, όπως χαλιά, μαγιό και κάλτσες ενώ τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε μπλουζάκια».
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για άλλη αναβολή, πρέπει να δράσουμε τώρα»
Σε γραπτή του δήλωση ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του προγράμματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπολογίζεται πως το 2050, τα πλαστικά στην θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για άλλη αναβολή, πρέπει να δράσουμε τώρα, για να ανατρέψουμε την θλιβερή αυτή πρόβλεψη. Έχει νόημα να υπογραμμίσουμε πως ο καθαρισμός αυτός θα πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο του προγράμματος».
Η δράση «Μεσογειακός Καθαρισμός», υλοποιείται στα Χανιά με την χρηματοδότηση του πανελλαδικού δωρητή της, του ιδρύματος Costas M. Lemos Foundation και των υποστηρικτών της για την υλοποίηση στην Κρήτη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και Πλωτό Μουσείο Νεράιδα.