Σε 92 περιπτώσεις παράνομων οικοδομικών εργασιών και εκδόσεων οικοδομικών αδειών φέρονται να εμπλέκονται τα 21 μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων στη Χαλκιδική.
Τα κέρδη των συλληφθέντων από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ανέρχονται σε τουλάχιστον 231.100 ευρώ.
Κατά την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.000.000 ευρώ και 7.100 δολάρια ΗΠΑ, χρυσές λίρες, κινητά, επαγγελματικές σφραγίδες ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και τοπογράφων, χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες.
Οι ανώνυμες καταγγελίες για το κύκλωμα πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Απριλίου 2024 απεστάλη e mail στις Εσωτερικές Υποθέσεις με καταγγελία που, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας, σε συνεργασία με τους ιδιώτες μηχανικούς, λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από ιδιώτες, προκειμένου να τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν οικοδομικές εργασίες κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων ή/και να προβούν στην άμεση και κατά προτεραιότητα έκδοση αδειών οικοδομικών εργασιών. Το ύψος των ως άνω αθέμιτων ωφελημάτων καθοριζόταν από τους ανωτέρω υπαλλήλους, ανάλογα με το είδος των οικοδομικών εργασιών».
Περίπου 1,5 μήνα αργότερα, στις 3 Ιουνίου 2024, στην υπηρεσία τηλεφωνεί από απόκρυψη άνδρας, ο οποίος φέρεται να είπε:
«Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας λαμβάνει αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης και γενικότερα προβαίνει σε ενέργειες που αντίκεινται στα καθήκοντά του».
Ακολούθησε άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών, παρακολουθήσεις και άλλες ενέργειες, όπως αλληλογραφία με διάφορες Υπηρεσίες, κατασχέσεις και λήψεις εγγράφων από τις Υπηρεσίες Δόμησης και τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, και από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε η δράση των τριών εγκληματικών οργανώσεων.
Οι τρεις εγκληματικές οργανώσεις
Στην πρώτη οργάνωση, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν δύο οι φερόμενοι αρχηγοί: ο προϊστάμενος του Τμήματος Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών της υπηρεσίας του Δήμου Νέας Προποντίδας και ένας υπάλληλος, οι οποίοι φέρονται να συντόνιζαν τα υπόλοιπα 14 μέλη.
Πρόκειται για ακόμα έναν υπάλληλο από το τμήμα αυθαιρέτων κατασκευών, 5 αρχιτέκτονες, 3 μηχανικούς, 2 πολιτικούς μηχανικούς, έναν τοπογράφο, μία ιδιωτική υπάλληλο σε λογιστήριο εταιρείας, καθώς και ο γιος ενός εκ των δύο φερόμενων αρχηγών, ο οποίος είναι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής.
Οι κωδικές ονομασίες και ο τιμοκατάλογος του κυκλώματος στη Χαλκιδική
Το κύκλωμα των πολεοδόμων, μάλιστα, είχε και... τιμοκατάλογο.
Για την κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων, η ταρίφα κυμαινόταν από 150 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος και την πολυπλοκότητα της εκάστοτε πράξης.
Για την έκδοση διοικητικών πράξεων κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας έπαιρναν από 1.000 έως 20.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, φέρονται να εξέδιδαν άδειες δόμησης σε γήπεδα εκτός σχεδίου, τα οποία δεν διέθεταν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο, ήταν δηλαδή «τυφλά».
Τα φερόμενα αρχηγικά μέλη βρίσκονταν σε τακτική επικοινωνία με τους μηχανικούς. Προχωρούσαν σε διά ζώσης συναντήσεις, είτε μέσα στα γραφεία στην υπηρεσία Δόμησης, είτε στα γραφεία των μηχανικών είτε σε καταστήματα, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους -είτε τις τηλεφωνικές είτε μέσω εφαρμογών- χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις.
Τα χρήματα τα έλεγαν «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί», «στρέμματα».
Το ύψος του χρηματικού ποσού που θα έπαιρναν το έλεγαν «δάχτυλα».
Η δεύτερη οργάνωση φέρεται να αποτελούνταν από δύο άτομα. Τον αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Πολεοδομίας της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 27 Νοεμβρίου, σε βάρος του είχε εκδοθεί απόφαση του δημάρχου της περιοχής, σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε η προσωρινή αναστολή άσκησης καθηκόντων του για έναν μήνα, μέχρι τη συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου, ενώ, παρά το γεγονός αυτό, φέρεται να συνέχισε κανονικά τη δράση του.
Ο δεύτερος ήταν ιδιώτης μηχανικός, ο οποίος αναλάμβανε αυθαίρετες κατασκευές, που είχαν ανεγερθεί μετά το έτος 2011, να τις υπαγάγει ως υφιστάμενες σε προγενέστερο χρόνο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην καταβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι σχεδίαζαν να ανεγείρουν κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων, στις οποίες προσέδιδε νομιμοφάνεια.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομίας φέρεται να διασφάλιζε ότι σε περιπτώσεις σχετικής καταγγελίας θα προέβαινε σε παραλείψεις, ενώ φέρεται να προχώρησε στην έκδοση διοικητικών πράξεων σε τουλάχιστον 14 περιπτώσεις, για τις οποίες φέρεται να πήρε 59.800 ευρώ.
Η τρίτη οργάνωση αποτελούνταν από δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εξασφάλιζαν την έγκριση του αρμόδιου συμβουλίου για αρχιτεκτονικές μελέτες, ενώ κατήρτιζαν και πλαστά πρακτικά του συμβουλίου και τα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς και ιδιώτη μηχανικό.
Όπως διαπιστώθηκε, συμμετείχαν το ένα από τα ηγετικά στελέχη της πρώτης οργάνωσης, όσο και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης, της δεύτερης οργάνωσης, ενώ προέβησαν στην κατά προτεραιότητα εισαγωγή υποθέσεων και μεθόδευση εξασφάλισης της έγκρισης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις, για τις οποίες φέρονται να πήραν τουλάχιστον 41.000 ευρώ.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 86 άτομα, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων Θεσσαλονίκης - Θέρμης - Πυλαίας Χορτιάτη και Πολυγύρου, ένας υπάλληλος της Α.Α.Δ.Ε. και ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Καβάλας.