Ένα δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό το πρωί της Τρίτης (6/8) σε παραλία της Νέας Ηράκλειας, στη Χαλκιδική.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση «ΑΡΙΩΝ», το πρωί ενημερώθηκε το Κεντρική Λιμεναρχείο της Θεσσαλονίκης για τον εκβρασμό ενός δελφινιού.
Όπως αναφέρουν, το δελφίνι επέπλεε νεκρό στη θάλασσα και μεταφέρθηκε στη παραλία της Νέας Ηράκλειας στη Χαλκιδική από τον κ. Ανδρέα Νασιούδη. Το οπτικό υλικό και η περιγραφή που έδωσε το κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, έδειξε ότι το νεκρό δελφίνι ήταν ένα ενήλικο, θηλυκό, κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), με εμφανές εξωτερικό τραύμα πίσω από το δεξί του πλευρικό πτερύγιο.
Το τραύμα που πιθανόν να έγινε από αιχμηρό αντικείμενο και πιθανόν να επέφερε τον θάνατο του ζώου. Στο ουραίο πτερύγιο ήταν δεμένο ένα σχοινί.
Χαλκιδική: Η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΑΡΙΩΝ» για το νεκρό δελφίνι
«Ενήλικο κοινό δελφίνι νεκρό στη Νέα Ηρακλειά της Θεσσαλονίκης.
Το πρωί της 6/8/2024 το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για τον εκβρασμό ενός δελφινιού τον "ΑΡΙΩΝ" ως συντονιστή της Ομάδας Διαχείρισης Εκβρασμών Κητωδών, (σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ.Π.ΕΝ./ΔΔΦΠΒ/55417/1958_Φ.Ε.Κ. 3376/Β'/19-5-2023) η οποία αφορά στο "Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης και Διαχείρισης Εκβρασμών Ειδών της Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας". Το δελφίνι επέπλεε νεκρό στη θάλασσα και μεταφέρθηκε στη παραλία της Νέας Ηρακλειάς, Θεσσαλονίκης από τον κ. Ανδρέα Νασιούδη. Το οπτικό υλικό και η περιγραφή που έδωσε το κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, έδειξε ότι το νεκρό δελφίνι ήταν ένα ενήλικο, θηλυκό, κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), με εμφανές εξωτερικό τραύμα πίσω από το δεξί του πλευρικό πτερύγιο. Το τραύμα που πιθανόν να έγινε από αιχμηρό αντικείμενο και πιθανόν να επέφερε τον θάνατο του ζώου. Στο ουραίο πτερύγιο ήταν δεμένο ένα σχοινί.
Τα κοινά δελφίνια (τα οποία όμως κινδυνεύουν με εξαφάνιση) είναι θαλάσσια θηλαστικά που ζουν κυρίως πελαγικά και παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Λόγω έλλειψης τροφής όμως, μπορεί να πλησιάζουν σε αλιευτικά σκάφη, σε ιχθυοκαλλιέργειες ή σε περιοχές που μπορεί να βρουν τροφή. Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως τα δελφίνια δεν μας απειλούν και ότι το σπίτι τους είναι το θαλάσσιο περιβάλλον που οι άνθρωποι επισκεπτόμαστε».