H Ελλάδα παράγει το ποιοτικότερο ιπποφαές -Τα οφέλη του για την υγεία - iefimerida.gr

H Ελλάδα παράγει το ποιοτικότερο ιπποφαές -Τα οφέλη του για την υγεία

Ιπποφαές σε βάζο
Ιπποφαές σε βάζο / Φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την ίδια ταχύτητα που κάλπαζαν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού πρώτα έτρωγαν ιπποφαές, διαδόθηκε στην παγκόσμια κοινότητα του ιπποφαούς η είδηση, ότι στην Ελλάδα παράγεται το ποιοτικότερο στον κόσμο, με τριπλάσιο σε μέγεθος καρπό.

Η συγκομιδή, μάλιστα, γίνεται στα μέσα Ιουνίου με μέσα Ιουλίου, όταν στις άλλες χώρες γίνεται τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ η κλιματική αλλαγή, φαίνεται όχι μόνο να μην… απειλεί το προϊόν, αλλά να το ευνοεί κιόλας. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι τα καινοτόμα, πρωτότυπα και διαφοροποιημένα προϊόντα που θα «ρίξει» στην παγκόσμια αγορά η Ιπποφαές Ελλάς εντός του καλοκαιριού για τους καταναλωτές και σε ανταγωνιστική τιμή, με κλεισμένες ήδη τις συμφωνίες με Αμερική και Ιταλία, βάζουν τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή, προσελκύοντας πάνω της τα «φώτα» της παγκόσμιας οικογένειας του ιπποφαούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Συνέδριο της κοινότητας του ιπποφαούς

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο που για πρώτη φορά φέτος, μετά από τριετή αναβολή λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο της κοινότητας του ιπποφαούς, που διεξάγεται ανά δύο έτη και αποτελεί την κορυφαία στιγμή για τους …θεματοφύλακες του ιστορικού και μοναδικού αυτού προϊόντος που εμπεριέχει περισσότερα από 190 βιοενεργά συστατικά με αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο, διοργανώνεται από την Ιπποφαές Ελλάς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς (ISA), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Επισημαίνεται ότι αύριο οι 100 και πλέον σύνεδροι από δέκα χώρες που ήρθαν στην Ελλάδα για να δώσουν το «παρών» στο Παγκόσμιο Συνέδριο, θα επισκεφθούν την Βεργίνα Νομού Ημαθίας και εκτάσεις με ιπποφαές στον 'Αγιο Πρόδρομο του νομού Χαλκιδικής.

συνεδρι
Στην Ελλάδα το Συνέδριο της κοινότητας του ιπποφαούς

Ελλάδα «γη της επαγγελίας» για το ιπποφαές

«Ο κόσμος του ιπποφαούς είναι ένας κόσμος της βόρειας πλευράς του πλανήτη, αφορούσε κυρίως την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Φιλανδία, την Μογγολία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς, Νίκος Δούκας, προσθέτοντας: «είναι η δομή, η οργάνωση και ο επαγγελματισμός της ομάδας μας, που πρώτα δούλεψε "σκληρά" και μεθοδικά αρχικά για την παραγωγή ενός άριστου προϊόντος και σε δεύτερο χρόνο για να το επικοινωνήσουμε παγκόσμια, προσελκύοντας έτσι τα "φώτα" της διεθνούς σκηνής στην πατρίδα μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αδιαμφισβήτητη ιστορική σύνδεση του ιπποφαούς με την Ελλάδα, είναι ο πρώτιστος λόγος που αυτή επελέγη για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Κοινότητας του Ιπποφαούς, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ISA, Lu Shunguang.«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν αρρώσταιναν και έλαμπε το τρίχωμά τους γιατί έτρωγαν ιπποφαές», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «άλλωστε, το ίδιο το ιπποφαές, πήρε το όνομά του από τις λέξεις ίππος (άλογο) και φάος (φως, λάμψη)». Βέβαια, δεν είναι μόνο οι ιστορικοί λόγοι που έφεραν τον γενικό γραμματέα του ISA στην Ελλάδα, αφού όπως παραδέχεται και ο ίδιος «έπρεπε να συγκεντρωθούμε στην Ελλάδα και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι αυτό που μας μεταφέρεται τα τελευταία χρόνια ότι επί ελληνικού εδάφους έχουμε μια μοναδική παραγωγή ιπποφαούς που δεν τη συναντάμε πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει».

Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρει ότι η διεξαγωγή του παγκόσμιου συνεδρίου στην Ελλάδα, που αποτελεί πρωτοπόρο του Νότου στην καλλιέργεια του ιπποφαούς, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες επαγγελματίες αγρότες ενώ τονίζει ότι μπορεί η παγκόσμια ζήτηση να καλύπτεται κατά 90% από την Κίνα, αλλά οι καρποί αυτού του superfood που παράγονται στην Ελλάδα είναι εξαιρετικής ποιότητας, με το μεγαλύτερο μέγεθος και καταπληκτική γεύση.

Μοναδικής ποιότητας καρποί

«Έκπληκτος» από την είδηση που μεταφέρεται τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια κοινότητα του ιπποφαούς ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται και παράγονται μοναδικής ποιότητας καρποί, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του ISA και SCISA, Dr. Jorg-Thomas Morsel, διευθύνων σύμβουλος σε γερμανικό εργαστήριο έρευνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για εμάς όταν για πρώτη φορά ακούσαμε ότι σε μια νότια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, όχι μόνο ευδοκίμησαν οι ρώσικες ποικιλίες ιπποφαούς, αλλά είναι άριστης ποιότητας και ίσως και καλύτερες από την χώρα όπου γεννήθηκαν». Έτσι, όπως προσθέτει, παρά τις αναβολές του Πασκόμιου Συνεδρίου λόγω του κορονοϊού, αλλά και των διαφόρων ζητημάτων που προέκυπταν από το 2020 «δεν το βάλαμε κάτω και επιμείναμε για τη διεξαγωγή του στην Ελλάδα. Πρέπει να δούμε με τα μάτια μας αυτό που μας μεταφέρεται και μας έχει αφήσει όλους έκπληκτους».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : «είμαστε μια οικογένεια 250 ατόμων διεθνώς και παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά του το superfood αυτό καλλιεργείται από μεμονωμένους καλλιεργητές, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον του ιπποφαούς το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυρές ομάδες, όπως αυτή της Ιπποφαές Ελλάς, και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα για ένα ευοίωνο μέλλον». Σημειώνει δε ότι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, οι παραγωγοί ιπποφαούς θα πρέπει να λειτουργούν προληπτικά, να ενστερνίζονται, να ακολουθούν και να ενσωματώνουν τα χρήσιμα δεδομένα και αποτελέσματα, που προκύπτουν από τις επιστημονικές μελέτες που υλοποιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Λιβασένκο της Σιβηρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιπποφαούς, Γιούρι Ζουμπάρεβ, σε ημερίδα που είχε διοργανωθεί το 2019 στην Θεσσαλονίκη με θέμα «Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάδας», είχε αναφέρει ότι «το έδαφος της Ελλάδας είναι μοναδικό. Τόσο ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή φαγώσιμου ιπποφαούς δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο». Παράλληλα είχε δηλώσει ότι ο Έλληνας καλλιεργητής φαγώσιμου ιπποφαούς μπορεί να απολαύσει διπλάσια κέρδη σε σχέση με τις ανταγωνιστικές αγορές της Ευρωπης και τριπλάσια σε σύγκριση με αυτήν της Ρωσίας.

Από την παρουσίαση δε σχετικού πίνακα για το υψηλό επίπεδο οικονομικής απόδοσης της εν λόγω καλλιέργειας, προκύπτει ότι κάθε δέκα στρέμματα ιπποφαούς στην Ελλάδα μπορούν να αποφέρουν από 30.000 έως 45.000 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη για την ίδια έκταση τα κέρδη μπορεί να είναι 12.000 έως 24.000 ευρώ και στη Ρωσία 10.000 έως 20.000, αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νούμερο «1» στο ιπποφαές παγκοσμίως η Κίνα -Στα 80 δισ. δολ η παγκόσμια αγορά

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 50 αγρότες, καλλιεργούν από την Πελοπόννησο μέχρι και την Αλεξανδρούπολη πάνω από 1.000 στρέμματα ποικιλίες ρώσικου ιπποφαούς, ύστερα από αποκλειστική συμφωνία αποκλειστικότητας με το MA Lisavenko Institute of Horticulture of Siberia, ενώ νούμερο ένα δύναμη στην αγορά παγκοσμίως που ξεπερνά σε αριθμούς τα 80 δισ. δολάρια και 100 εκατ. ευρώ στην ΕΕ, είναι η Κίνα με 25 εκατ. στρέμματα και 3.000 εργοστάσια μεταποίησης. Δεύτερη δύναμη στην καλλιέργεια του ιπποφαούς είναι η Ρωσία με ένα εκατ. στρέμματα, με τις συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις ιπποφαούς παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 3 εκατ. εκτάρια.

Η κυριότερη καινοτομία του project της Ιπποαφές Ελλάς ΑΕ βρίσκεται στον τρόπο δομής και οργάνωσης της, αναφέρει ο κ. Δούκας και τονίζει ότι «η ανάπτυξη τεχνογνωσίας από την εταιρεία είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως». Ο ίδιος σχολιάζει ότι το project της Ιπποφαές Ελλάς ξεκίνησε το 2012 και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Ερωτηθείς για την επιτυχία του Project, σημειώνει ότι «η απάντηση βρίσκεται στη σωστή άρδευση. Όπου υπάρχει νερό ευνοείται η καλλιέργεια ιπποφαούς».

Τα νέα καινοτόμα προϊόντα και η επένδυση 10 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας

Το πρώτο καινοτόμο προϊόν που θα ρίξει η Ιπποφαές Ελλάς στις αγορές των Αμερικής και Ιταλίας είναι ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού με ιπποφαές. Ήδη έκλεισαν οι συμφωνίες ενώ στο στάδιο της δοκιμής βρίσκονται και άλλες δύο γεύσεις. «Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν στον κόσμο που δεν έχει ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τη γεύση, είναι 100% φυσικό χωρίς - μεταξύ άλλων- προσθήκη ζάχαρης και θα απευθύνεται στον καταναλωτή σε ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με τα άλλα που κυκλοφορούν», σημειώνει. Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν το έλαιο ιπποφαούς και η σκόνη ιπποφαούς που είναι φτιασγμένη με πρωτοποριακή και καινοτόμα μέθοδο έτσι ώστε να διατηρεί όλες τις ιδιότητές της χωρίς να θερμαίνεται.

Αναφορικά με την επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται με ορίζοντα πενταετίας, ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για τη δημιουργία μονάδων μεταποίησης, τυποποίησης και επεξεργασίας σε περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου και θα εγκατασταθεί αυτόνομη καλλιέργεια ρώσικων ποικιλιών ιπποφαούς 1.000 στρεμμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι αρχικά, το ιπποφαές καλλιεργήθηκε στη Ρωσία στην περιφέρεια Αλτάιτης Σιβηρίας όπου το 1962 ιδρύθηκε το Μ.Α. LISAVENKO, το οποίο είναι η μεγαλύτερη τράπεζα γενετικού υλικού ιπποφαούς στον κόσμο. Το M.A.LISAVENKO έχει αναπτύξει πάνω από 100 ποικιλίες ιπποφαούς και 50.000 γενότυπους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ιπποφαές παραγωγή Κίνα οφέλη συνέδριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ