Σε μάστιγα μετατρέπονται οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας, ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί μουδιασμένη τις δολοφονίες αθώων γυναικών από τους συντρόφους τους, από ανθρώπους δηλαδή στους οποίους θα έπρεπε να έχουν τυφλή εμπιστοσύνη.
Τα τελευταία τρία περιστατικά σε Περιστέρι, Ζάκυνθο και Ρέθυμνο προσθέτουν ακόμη περισσότερα «γιατί», ενώ οι γυναικτονίες στην Ελλάδα έχουν φτάσει τις 13 μόνο για το 2022.
Σήμερα, ο 22χρονος Πακιστανός, ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε την 17χρονη φίλη του στο σπίτι της στο Περιστέρι πήρε νέα προθεσμία για να απολογηθεί.
Η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου μιλά στο iefimerida.gr και εξηγεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά του θύτη και του θύματος, σε μια κακοποιητική σχέση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τη δολοφονία…
Τα χαρακτηριστικά του θύτη
Η κ. Αθανασίου ξεκαθαρίζει πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Και τονίζει: «Οι πιο επιρρεπείς άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν έντονη ανάγκη για έλεγχο, αυτοί που αισθάνονται τον άλλο κτήμα τους. Τις περισσότερες φορές, ψάχνουν άτομα που μπορούν να χειραγωγήσουν. Ταυτόχρονα, έχουν μηδενική ανοχή στη ματαίωση».
Μάλιστα, η ψυχολόγος αναφέρει πως «σε περίπτωση που τα θέλω τους ματαιωθούν, καταλαμβάνονται από θυμό και παρόρμηση και τότε, μπορεί να φτάσουν σε ακραίες πράξεις και συμπεριφορές, που θα έχουν διάρκεια. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αυτή η παρόρμηση και αυτός ο θυμός μπορεί να οδηγήσουν στη δολοφονία».
Σύμφωνα με την κ. Αθανασίου, «στις σχέσεις τους εξιδανικεύουν και υποτιμούν απόλυτα, γι’ αυτό το λόγο και μπερδεύουν τους συντρόφους τους. Μπορούν να τους πλέκουν το εγκώμιο αλλά και να τους υποτιμούν ταυτόχρονα, κάνοντας τους να νιώθουν απαίσια, σκουπίδια. Είναι απόλυτα χειριστικοί και προσπαθούν να πείσουν το ταίρι τους ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς αυτούς».
Εξάλλου, η ψυχολόγος εξηγεί στο iefimerida πως «πολλές φορές, δείχνουν δυνατοί ενώ στην πραγματικότητα είναι αδύναμοι. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, δείχνουν ένα καλό πρόσωπο προς τα έξω.
Τα χαρακτηριστικά του θύματος
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες-θύματα σε ακραία κακοποιητικές σχέσεις, η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου τονίζει: «Φαίνεται πως τα άτομα που υπομένουν κακοποιητικές συμπεριφορές έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπαίνουν σε μια σχέση εξάρτησης. Έχουν τις περισσότερες φορές την ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, κάτι που κυρίως χρησιμοποιούν υποσυνείδητα ως δικαιολογία για να παραμείνουν στη σχέση. Έχουν την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος που έχουν δίπλα τους θα διορθωθεί».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ψυχολόγο, «οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές διακατέχονται από φόβο, ενώ είναι επιρρεπείς στη χειραγώγηση. Επίσης, είναι κυρίως δοτικοί άνθρωποι».