Η δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή Γιώργου Κολτσίδη το 2014 μέσα στο διαμέρισμά του στη Δάφνη απασχολεί ξανά τη δικαιοσύνη.
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου θα καθίσουν ξανά οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης που χαρακτηρίστηκε ως «το πρώτο έγκλημα μέσω Facebook» στην Ελλάδα, αφού το θύμα παγιδεύτηκε μέσω διαδικτυακής γνωριμίας με μία 24χρονη.
Πώς έγινε το «πρώτο έγκλημα του Facebook»
Η κοπέλα που απέκτησε το προσωνύμιο «γυναίκα – αράχνη» λειτούργησε ως «δόλωμα», ώστε ο 30χρονος να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του σε εκείνην, η οποία όμως συνοδευόταν από τρεις φίλους της, οι οποίοι λήστεψαν και σκότωσαν τον άτυχο νέο. Οι οικείοι του τον είχαν βρει ημίγυμνο, φιμωμένο και δεμένο με μονωτική ταινία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του, ενώ από το σπίτι είχαν αφαιρεθεί 139.000 ευρώ και δυο κιλά χρυσαφικά.
Η 31 ετών σήμερα κατηγορούμενη και οι τρεις φίλοι της έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία συν 12 χρόνια για την ληστεία.
Όμως ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση της 31χρονης και έστειλε πίσω την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, προκειμένου να δικαστεί ξανά για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του ενεχυροδανειστή και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η συνδρομή της κατηγορούμενης ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)».
Σε περίπτωση που το Εφετείο δεχθεί ότι η κατηγορουμένη τέλεσε το συγκεκριμένο αδίκημα, η ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη. Επιπλέον ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και ως προς την επιμέτρηση των ποινών των υπολοίπων κατηγορουμένων, αφού «οι διατάξεις των άρθρων 299 παρ. 1 και 380 παρ. 1 του ισχύοντος από 1-7-2019 νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019), για τις οποίες καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες, είναι επιεικέστερες έναντι των αντίστοιχων διατάξεων του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα».