Στην αυστηροποίηση των ελέγχων στα νησιά προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοίού, ειδικά σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, αναφέρεται ανταπόκριση του Guardian.
«Η Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσει αστυνομικές δυνάμεις σε δημοφιλή στους τουρίστες νησιά καθώς η τουριστική σεζόν της χώρας ανεβάζει στροφές εν μέσω μιας ανησυχητικής εξάπλωσης παραλλαγών του κορωνοϊού. Οι Αρχές κινήθηκαν για να ενισχύσουν την αστυνομική παρουσία σε νησιά, όπου διοργανώνονται πολλά πάρτι, όπως η Μύκονος και η Ίος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ντόπιους επιχειρηματίες, που δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας», μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να σημειώνει: «Με την παραλλαγή Δέλτα κάθε χώρα αντιμετωπίζει τώρα κι όχι όπως αναμενόταν τον Νοέμβριο το τέταρτο κύμα. Μολονότι τα ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις που φιλοξενούν οικογένειες εφαρμόζουν πιστά τα πρωτόκολλα, υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, απ’ ό,τι θα θέλαμε, σε μπαρ, ειδικά μεταξύ των νέων, άρα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την τήρηση κάποιας ισορροπίας».
186 αστυνομικοί εστάλησαν μόνον στη Μύκονο, από 56 την ίδια περίοδο πέρυσι και την Πέμπτη άλλοι 30 αστυνομικοί, με την υποστήριξη αστυνομικών με πολυτικά έφθασαν στην Ίο, τονίζει ο Guardian αναφερόμενος και στις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, που προειδοποίησε χθες ότι τα δύο αυτά νησιά απέχουν ένα βήμα από την εφαρμογή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση και στη Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Ρόδο. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι νησιά του νότιου Αιγαίου «βάφτηκαν» βαθιά κόκκινα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Covid, πράγμα που σημαίνει ότι αποθαρρύνονται όλα τα ταξίδια από και προς αυτές τις περιοχές πλην των απολύτως αναγκαίων.
Guardian: Η ελληνική τουριστική βιομηχανία τα πάει καλά σε σχέση με την Ευρώπη
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, «σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη η ελληνική τουριστική βιομηχανία τα πήγε σχετικά καλά στις 10 εβδομάδες αφότου άνοιξε η χώρα, με τους ξενοδόχους να καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση των κρατήσεων τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 130% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά - όταν η εξαρτώμενη από τους τουρίστες χώρα βίωση μια πτώση κατά 75% - έστω κι αν αριθμός τους εξακολουθεί να ωχριά μπροστά στις αφίξεις ρεκόρ των 33,1 εκατ. ανθρώπων το 2019. Τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά πάνω από 400% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, είπε ο κ. Θεοχάρης. «Ανακτήσαμε κάποιο απ’ το χαμένο έδαφος, κάπου 140.000 επισκέπτες από τη Βρετανία έφθασαν αεροπορικώς από τις 19 Ιουλιόυ. Έρχονται σε μεγάλους αριθμούς, αν και υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί. Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά», δήλωσε στον Guardian. O ίδιος επεσήμανε ότι τα μικρά νησιά που προώθησε η Ελλάδα ως “Covid-free” μετά την εκστρατεία εμβολιασμού ολόκληρων των πληθυσμών τους πριν «ανοίξει» η χώρα, τα πάνε καλύτερα και είναι «πιο πλήρη» από τα μεγάλα νησιά.