Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετείχε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών όπου διοργάνωσε συζήτηση για την «Κατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σήμερα».
Με την παρουσία των ευρωβουλευτών Markus Ferber και Πέτρο Κόκκαλη, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση σε συντονισμό του επικεφαλής του Γραφείου, Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη.
Αποστολή μας ο εκσυγχρονισμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης τόνισε ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι οι αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αυτή καθ΄αυτή η λειτουργία της αμφισβητούνται σε πολλά μέρη του κόσμου [...] ακόμα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει ως αποστολή του την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Να μην μείνει κανείς πίσω
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι δημοκρατίες βρίσκονται σε υποχώρηση και μάλιστα το βλέπουμε και στα σύνορα μας. Επομένως, χρειάζεται να επαναδιατυπώσουμε κάποια πράγματα και να φροντίσουμε την άμεση εφαρμογή τους σε θέματα όπως το κράτος δικαίου ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μοναδικός σκοπός μας είναι να μη μείνεις κανείς πίσω. Και η μετάβαση που απαιτείται να γίνει πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη».
Είναι ευθύνη των ευρωβουλευτών να μην θεωρούνται βαρετοί
Ο Markus Ferber από την πλευρά του δήλωσε ότι «Η ΕΕ παραμένει ακόμη ελκυστική. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με νέες προκλήσεις όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κανείς δεν περίμενε λίγο καιρό πριν ότι η ειρήνη δεν θα ήταν δεδομένη. Επίσης, έχουμε να διαχειριστούμε ένα νέο κόσμο που αποτελείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαμορφώνεται από τους αλγόριθμους. Στην εποχή μας όσο περισσότερο θόρυβο κάνεις τόσο περισσότερο προβάλλεσαι. Και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πολλοί μας θεωρούν βαρετούς, χρειάζεται να έρθουμε πιο κοντά στα νέα δεδομένα. Είναι ευθύνη δική μας κι όχι των πολιτών το να μην μας θεωρούν βαρετούς».
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αλλά και στο πώς οι νέοι θα επιστρέψουν ως συμμέτοχοι στις δημοκρατικές διαδικασίες, ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης υπογράμμισε ότι «το μέλλον της δημοκρατίας είναι οι νέοι αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τις ευρωεκλογές».
Ο Markus Ferber υποστήριξε σχετικά ότι «η συμμετοχή είναι σημαντική. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέοι ήταν εκείνοι που ξεσηκώθηκαν λέγοντας ότι δεν θέλουμε να καταστραφεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι νέοι, λοιπόν, θα είναι αυτοί που και σήμερα θα αντιδράσουν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή».
Ο Πέτρος Κόκκαλης έκανε λόγο για μια «υπαρξιακή απειλή της νέας γενιάς». «Πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελούν μια τεράστια και ιστορική ευκαιρία προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος», συμπλήρωσε.
Μετσόλα: Όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή, η Ευρώπη στάθηκε ενωμένη
Κατά την εναρκτήρια συνεδρία παρενέβη μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τονίζοντας ότι διανύουμε μία περίοδο αλλαγής που έχει οδηγήσει σε επισφαλείς εποχές όπου η ευρωπαϊκή ενότητα δοκιμάζεται. Παρόλα αυτά, αναφερόμενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τόνισε ότι «όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή, η Ευρώπη στάθηκε ενωμένη». Συμπλήρωσε ακόμη, ότι είναι περήφανη για την αλληλεγγύη και την ενότητα που επέδειξε η ΕΕ τόσο ως προς τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, όσο και ως προς την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων από τα κράτη μέλη.
Παράλληλα, στους χώρους διεξαγωγής του Φόρουμ μεταφέρθηκε η έκθεση «40 χρόνια σε 40 λέξεις και ... ένα γραμματόσημο», δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να περιηγηθούν στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.