«Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα και είναι κάτι που συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Άρα είναι πιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα» πρόσθεσε, ζητώντας να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί σε εμφάνιση νόσου αυτή την περίοδο με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το νέο στέλεχος, μεταξύ άλλων κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι, και όχι με τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού.
«Ο εμβολιασμός το ισχυρότερο όπλο που έχουμε για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του»
«Το ισχυρότερο όπλο που έχουμε για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις είναι η ευρεία και ταχεία εμβολιαστική κάλυψη, σε γενικότερο επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα μας, ώστε να ελαττώσουμε την πιθανότητα να πολλαπλασιαστεί ο ιός στην κοινότητα και να έχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για αυτά τα δύσκολα στελέχη, που μπορεί να ξεπερνά το 70%», σημείωσε ο καθηγητής.
«Έχουμε μια παγκόσμια πανδημία, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η παγκόσμια κάλυψη σε εμβολιασμούς», υπογράμμισε.
Όπως είπε ο κ. Γώγος, το νέο στέλεχος «δεν κάνει νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα μετάδοσης σε έναν αριθμό εμβολιασμένων».
«Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας πρέπει να είναι στην ατζέντα μας, δηλαδή η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή σε συγχρωτισμό» σημείωσε, ενώ τόνισε πως οι διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους «δεν είναι προνόμια, αλλά δικαιώματα».