Στη σπουδαιότητα που έχει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στάθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (12/8) για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επικρατεί (και) στη χώρα μας, λέγοντας ότι ενδεχομένως να φτάσει στο 90%.
Αρχικά, ο κ. Γώγος στάθηκε στις φωτιές που έπληξαν το τελευταίο διάστημα αρκετές περιοχές της Ελλάδας, για να σημειώσει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει πως το μοντέλο μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, μπορεί να μεταβληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στον συνεχή αγώνα ανάμεσα στον ιό και την επιστημονική κοινότητα, ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να υποτιμάμε τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις τρίτες χώρες. «Ο ιός είναι παρών, ο αγώνας μας διαρκής, επίμονος και αναπροσαρμοζόμενος στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα του ιού και της πανδημίας, τα οποία αυτή τη στιγμή φαίνονται προβληματικά σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στα 501 κρούσματα στην Κρήτη, αναλύοντας τους σημερινούς αριθμούς μολύνσεων, νεκρών και διασωληνομένων. «Σχετική αύξηση παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.942 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται περαιτέρω τάση αύξησης. Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια είναι στο 3,3%, αλλά ευτυχώς είναι κάτω από το όριο του 4%, με σημαντικές αυξομειώσεις, καθώς σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος», σημείωσε.
Ο κ. Γώγος ανέφερε: «Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο 3 και κάποιες στο 4», ενώ συμπλήρωσε πως «τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού, εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, περίπου το 0,59%, κάτι που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό του ποσοστού τουριστών όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται. Το στοίχημα του τουρισμού μέχρι στιγμής κερδίζεται».
Επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα
«Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί, καθώς έχει φτάσει στο 79,1%», είπε, για να συμπληρώσει ότι «ενδεχομένως να φτάσει στο 90%. Η καταγραφή χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα τεστ. Θα πρέπει να παραμείνει στο οπλοστάσιό μας». Και συνέχισε, λέγοντας ότι είναι σημαντική και η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
«Η πανδημία εξακολουθεί να παραμένει νόσος των νέων, αρχίζει όμως και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Γώγος, για να προσθέσει: «Εχει μεγάλη σημασία στους νέους να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό και να κάνουν τεστ, ιδιαίτερα όταν επιστρέφουν από τις διακοπές».
Ακόμη, επισήμανε: «Συνιστάται στη νεολαία άνω των 12 ετών ο εμβολιασμός. Εχει μεγάλη σημασία να πειστούν οι μαθητές και οι φοιτητές, δεδομένου ότι υπάρχει η διαθεσιμότητα εμβολίων».
Αύξηση των νοσηλειών
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, σε σχεδόν 20 ημέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.
Τόνισε ότι, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και «απ' ό,τι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι. Από την άλλη, το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί, παρότι είναι λίγοι, είναι σε ένα ποσοστό ικανοί να μεταδώσουν τον ιό».
Ο κ. Γώργος επισήμανε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, για την μείωση του ιού στην κοινότητα και την εμφάνιση νέων ίσως δυσκολότερων μεταλλάξεων και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού. «Η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων είναι στο χέρι μας», είπε χαρακτηριστικά.